DİYARBAKIR- Diyarbakır’da 6 Şubat depremlerinde hasar gören 1600 yıllık Saint George Kilisesi’nin restorasyon çalışmaları devam ediyor.

D I Y A R B A K I R D E P R E M D E A G I R H A S A R A L A N 1600 37139

Diyarbakır’da iki otomobil çarpıştı: 4 yaralı Diyarbakır’da iki otomobil çarpıştı: 4 yaralı

Diyarbakır'daki tarihi İçkale'de bulunan 1600 yıllık Saint George Kilisesi, 6 Şubat 2023 depremlerinde ağır hasar gördü ancak geçen yıl temmuz dönemlerinde başlatılan restorasyon çalışmalarıyla tekrar eski günlerine dönmek için çalışmalar sürüyor ve bitirilmesi hedefleniyor.

Diyarbakir Depremde Agir Hasar Alan 1600 37139 (3)

Sur bölgesindeki tarihi İçkale yerleşkesinin kuzeydoğu köşesinde yer alan ve Romalılar tarafından 1600 yıl önce yönetim kilisesi olarak inşa edilen Saint George Kilisesi, 2020'de restore edildi. Daha önce sanat galerisi olarak hizmet veren kilise, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı tarafından kapatılmasıyla Haziran 2021'de yeniden sanat galerisi olarak hizmete başladı. Kilise, 6 Şubat 2023'te Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerde ağır hasar aldı. Kilisenin eski günlerine dönüşümü için, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Diyarbakır Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü tarafından Temmuz 2023'te restorasyon çalışması başlatıldı.

Diyarbakir Depremde Agir Hasar Alan 1600 37139 (2)

Sur Kültür Yolu Festivali

Kilisenin yüzde 25'lik fiziki çalışmasının tamamlandığını belirten Diyarbakır Rölöve ve Anıtlar Müdürü Cemil Koç, "Diyarbakır İçkale'deki Saint George Kilisesi, riskli yapı içerisinde bulunan bir yapımız. 6 Şubat 2023'te meydana gelen depremlerde hasar gören yapılardan bir tanesidir. Kilisenin cephesindeki. Duvarlarda doğu batı kesiminde hem duvar hem de kubbelerinde çatlaklar oluştu, bununla ilgili çalışma ve kurulum işlemleri gerçekleştirildi, yapılan zemin etütlerinde özellikle güney cephedeki kısımda 4 metrelik bir kil tabaka sonrasında da bazalt tabakaya da yerleşmeyi bu eksende tespit ettik. Şu anda onarım çalışmaları 26 Temmuz 2023'te başlatıldı ve devam etmekteyiz. Dış mekânda imalatlarımızı sonlandırdık. Arasında Sur Kültür Yolu Festivali planlandığı için bu tarihte yetiştirmeyi planlıyoruz. Temmuz ayında başlattığımız restorasyon çalışmaları şu anda yüzde 25'lik bir fiziki gerçekleşme aşamasına gelmiş durumdayız. Tabii restorasyon biraz meşakkatli ve kayıtlı veriye dayalı olduğu için zaman alıcıdır. Ekim ayı içerisinde de restorasyon tamamlamayı bitirmeyi düşünüyoruz" diye konuştu.

Kaynak: DHA