21 Şubat Dünya Anadil Günü dolayısıyla Amed Sağlık Platformu, Diyarbakır Selahattin Eyyubi Devlet Hastanesi bahçesinde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Yapılan açıklamada, sağlık hizmetlerinde iletişim engellerinin önlenmesi için anadilin önemine vurgu yapıldı.

Hastayı anlamadan tedavi mümkün değil

Platform adına konuşan Diyarbakır Tabipler Odası’ndan Sabire Aygün, açıklamayı Kürtçe ve Zazaca okudu. Aygün, anadilin bireylerin kimliğini, kişiliğini ve kültürünü oluşturduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı:

Kimlik ve kültür dil aracılığıyla gelişir. İnsanlar duygu ve düşüncelerini en iyi anadillerinde ifade ederler. Celadet Ali Bedirkhan’ın Hawar Dergisi'nde belirttiği gibi, ‘Dil, varlığın ilk şartıdır.  


Dil engelleri, sağlık hakkına engel oluyor

Aygün, dil yasaklarının tarihsel süreçte bir çeşit kültürel soykırım politikası olduğunu belirterek, bu durumun sağlık hizmetlerine erişimde de ciddi engeller yarattığını ifade etti. Açıklamada, anadil talebinin yalnızca bir kültürel hak değil, aynı zamanda sağlık hakkı, tedavi hakkı ve temel yaşam hakkı olduğu vurgulandı.

Anadilde sağlık hizmeti çağrısı

Platform, hastaların sağlık hizmetlerine eşit ve kaliteli bir şekilde erişebilmesi için sağlık çalışanlarıyla hastalar arasındaki iletişim engellerinin kaldırılması gerektiğini belirtti. Açıklamanın devamında şu çağrı yapıldı:

“Eşit ve değerli bir sağlık hizmeti sunmak için anadil kullanılmalı. Dil engelleri azaltılarak hasta ve sağlık çalışanları arasında iletişim ve güven ortamı sağlanmalıdır.”
 

Kaynak: pasurun sesi