Günümüzde polislik mesleği en çekici mesleklerden birisi. Ülkesine faydalı bir iş yapmak, bunu yaparken de memur statüsünde yer alıp geleceğini garanti etmek isteyen pek çok genç, gerekli eğitimlerden geçip polislik mesleğine adım atıyor. Elbette her genç öncesinde belli bir maaş araştırması da yapıyor, Çevik Kuvvet maaşı ne kadar gibi sorular da bu araştırmalara dahil.

Polislik mesleğinin en temel görevlerinden biri Çevik Kuvvet biriminde rol almak. Kitlelerin kontrol edilmesi, toplu taşkınların bastırılması, daha genel bir tabirle "isyan kontrolünü sağlamak" amaçlarıyla çalışan Çevik Kuvvet, neredeyse her polisin en az görev yaptığı birimlerden.

Biz de bu yazımızda hem Çevik Kuvvet maaşı 2024 yılında ne kadar oldu sorusunu cevaplayacağız, hem genel polis maaşı ne kadar sorusuna kısa bir cevap vereceğiz. Böylece polisliğe adım atmak isteyen gençlere yardımcı olacağız. İyi okumalar!

Çevik Kuvvet Maaşı 2024 Yılında Ne Kadar Oldu?

Türkiye'nin her ili ve ilçesinde, herhangi bir birimde görev yapan tüm polisler devlet memuru statüsüne sahiptir. Yani diğer tüm devlet memurları gibi polisler de her altı ayda bir maaşlarına enflasyon zammı almaktadırlar.

2024 yılının ilk haftasında 2023 yılının enflasyon oranı %49.50 olarak açıklandı, bu da tüm devlet memurlarının maaşlarının neredeyse yarı yarıya zamlanması anlamına geliyordu.

Bu durum elbette polis maaşı ve çevik kuvvet maaşı üstünde de etkili oldu ve tüm polis maaşları %49.50 oranında artış gösterdi.

  • 2024 Çevik Kuvvet maaşları, çeşitli faktörlere göre 43.000 TL-65.000 TL bandı arasında belirlenmiştir.

Doğuda Çevik Kuvvet Maaşı Ne Kadar?

Doğu Anadolu Bölgesi maalesef ülkemizin en tehlikeli bölgelerinden birisi olarak kötü bir şöhret sahibi. Aslında her bir şehri medeniyetlerin beşiği diyebileceğimiz Doğu illerimiz, terör faaliyetleri nedeniyle güvenliğin oldukça sıkı tutulduğu iller konumunda.

Çelik Kuvvet Maaşı (3)

Bu nedenle doğuda polis Çevik Kuvvet maaşı diğer illere göre daha fazla olabiliyor. Bu bölgede Çevik Kuvvet sık sık fazla mesai yapıyor, tehlikeli görevler üstleniyor ve isyanların bastırılması için fazladan çaba sarf ediyor. Bu emeğin karşılığı polislerimize maaş olarak yansıyor.

  • Doğuda çevik kuvvet maaşı, tavan olarak gösterdiğimiz 49.000 TL ila 65.000 TL rakamlarına yakınlık göstermektedir.

Yeni Mezun Çevik Kuvvet Maaşı

Yeni mezun olmuş polislerin en sık yönlendirildiği birimler, mesleği direkt olarak sahada öğrenmeye olanak sağlayan çevik kuvvet birimleridir. Bu nedenle polisliği tercih edenler ilk olarak "yeni mezun polis çevik kuvvet maaşları" sorusunu sık sık sorarlar.

Çelik Kuvvet Maaşı (2)

  • Yeni mezun olmuş polislerin aldığı maaş çoğunlukla 44.292 TL seviyesindedir. Bu istatistiğe ve üstte verdiğimiz verilere dayanarak yeni mezun çevik kuvvet maaşı da 44.000 TL civarında seyredecektir diyebiliriz.

Çevik Kuvvet Ne İş Yapar?

Çevik Kuvvet birimi hayatımıza ilk olarak 1965 yılında belli başlı şehirlerde girmiştir. Bu birimlerin kurulma sebebi 1961 Anayasası'nda tanınan geniş gösteri ve grev hakları nedeniyle taşkınlıkların artış göstermesi.

İlk olarak  İstanbul, Ankara, Adana, Zonguldak ve İzmir illerinde Toplum Polisi ismiyle kurulan Çevik Kuvvet birimi, sokak ve meydanların denetlenmesi, can ve mal güvenliğine zeval gelmesinin engellenmesi ve olayların gerekirse zor kullanılarak bastırılması rolünü üstlendi.

Çevik Kuvvet Maaşları (2)

Toplum Polisi ismine 1980 darbesi sonrası veda edildi ve 1982 yılından itibaren bu birim Çevik Kuvvet ismini aldı. Halk arasında yanlış bir şekilde "Çelik Kuvvet" olarak da anılan bu birim, artık 81 ilin tamamında faaliyet göstermektedir.

Çevik Kuvvet ne iş yapar sorusunun cevabını birkaç maddede özetleyebiliriz:

  • Gösteri yürüyüşleri, grevler, protestolar ve siyasi mitingler gibi toplumsal olayların güvenliğini sağlamak.
  • Herhangi bir olayın büyümesini engellemek ve gerektiğinde zor kullanarak müdahalede bulunmak.
  • Spor müsabakaları, kongreler, konserler gibi toplu etkinliklerde güvenliği sağlamak.
  • Kamu düzenini bozabilecek durumların önüne geçmek.
  • Doğal afetler, terör olayları veya acil durumlarda diğer devlet birimlerine destek sağlamak.
  • Özel koruma gerektiren durumlarda güvenlik sağlamak.

Görüldüğü üzere, Çevik Kuvvet birimi aslında polislik dendiğinde ilk aklımıza gelen çoğu görevi üstlenen birim konumundadır. Herhangi bir gün sokakta yürürken gördüğümüz çoğu polis Çevik Kuvvet üyesidir.

Çevik Kuvvet Polisi Nasıl Olunur?

Çevik Kuvvet polisi nasıl olunur sorusunun aşamalı bir cevabı bulunmaktadır. Nitekim ilk olarak geçilmesi gereken sıkı bir eğitim süreci vardır. Bu süreci atlatmanız durumunda Çevik Kuvvet biriminde işe başlayabilirsiniz.

Gelelim nasıl Çevik Kuvvet polisi olunur sorusunun uzun fakat zahmete değecek aşamaları içinde barındıran cevabına...

Başvuru Süreci

BİM 12 Temmuz 2024 aktüel ürünler kataloğu BİM 12 Temmuz 2024 aktüel ürünler kataloğu
  • Polis olmak için ilk olarak Polis Meslek Yüksekokulu (PMYO) veya Polis Akademisi'nden mezun olunması gerekmektedir.
  • Polis Akademisi için lise veya dengi okul mezunu olmak gerekir, PMYO için ise belirli bir YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı) puanı istenmektedir.

Seçme ve Yerleştirme Süreci

  • PMYO veya Polis Akademisi'ne kabul edilmek için yazılı sınav, fiziki yeterlilik testi ve mülakat gibi aşamalardan geçilmesi gerekiyor.
  • Bu aşamayı başarıyla geçen adaylar eğitim sürecine geçiş yapar.

Eğitim:

  • PMYO eğitimi iki yıl sürer. Polis Akademisi ise 4 yıl lisans eğitimi verir.
  • Eğitim sürecinde polis adayları temel polislik dersleri, hukuk dersleri, fiziki yeterlilik dersleri ve mesleki eğitim dersleri alırlar.

Göreve Başlama

  • Eğitimlerini başarıyla tamamlayan adaylar mesleğe giriş yaparlar.
  • Göreve başladıktan sonra Çevik Kuvvet biriminde görev almak isteyenler, iç seçimler ve değerlendirmeler sonucunda bu birime atanabilirler.
  • Çevik Kuvvet'te görev almak isteyen polisler, ayrıca birim içi eğitimlere tabi tutulurlar.

Editör: Esra Editor