HABERLER

Diyarbakır 5 Nolu Cezaevi müze olacak: Mağdurlar çalışmalara katılmak istiyor

Diyarbakır 5 Nolu Cezaevi'nin müze olarak kullanılmak üzere Kültür ve Turizm Bakanlığına devredilmesinin ardından, cezaevi mağdurları "5 Nolu Cezaevi Hafıza Müzesi Girişim Grubu"nu oluşturarak, müze çalışmalarında yer almak istediklerini belirtti. Grubun sözcüsü Haluk Yıldızhan, cezaevinin aslına uygun bir şekilde korunarak hafıza müzesi yapılması için taleplerinin dikkate alınmasını istedi.

Abone Ol

DİYARBAKIR -Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde bulunan ve 12 Eylül 1980 sonrası “Sıkıyönetim Askeri Cezaevi” olarak kullanılan 5 Nolu Cezaevi, müze yapılmak üzere Adalet Bakanlığından Kültür ve Turizm Bakanlığına devredildi. Cezaevinin 7 Haziran 2023 tarihinde ihale edilmesinin ardından, cezaevi mağdurları “5 Nolu Cezaevi Hafıza Müzesi Girişim Grubu”nu oluşturdu ve müze çalışmalarında yer almak istediklerini belirtti.

5 Nolu Cezaevi'nin önünde basın toplantısı düzenleyen grubun sözcüsü Haluk Yıldızhan, 1980-1984 yılları arasında cezaevinde yaşanan işkencelerin tanıkları olarak, cezaevinin aslına uygun bir şekilde korunarak hafıza müzesi olarak kullanılmasını talep ettiklerini açıkladı. Yıldızhan, müzenin sadece tarihî bir yapı değil, aynı zamanda yaşananları gelecek kuşaklara aktaran bir hafıza müzesi olması gerektiğini vurguladı.

Yıldızhan, ilgili Bakanlık ve CİMER’e yapılan başvurular sonucunda yetkililerle yapılan görüşmelerde taleplerinin dikkate alınacağına dair söz verildiğini ancak henüz somut bir adım atılmadığını belirtti. Almanya’daki Nazi kampları, Macaristan’daki Terörevi, Süleymaniye’deki Emna Sor ve Türkiye’deki Sinop ve Ulucanlar cezaevleri gibi örneklerden yola çıkarak, 5 Nolu Cezaevi'nin de aslına uygun olarak dizayn edilmesi gerektiğini ifade etti.