DİYARBAKIR

Diyarbakır Barosu: Geçtiğimiz adli yıl, utanç yılı olarak hatırlanacaktır

Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren, 2024-2025 adli yılının başlaması dolayısıyla yaptığı açıklamada, hukuk ve adaletin giderek daha da zayıfladığını belirtti.

Abone Ol

DİYARBAKIR - Eren, adli yıl açılışının Dünya Barış Günü'ne denk gelmesinin önemine dikkat çekerek barış ve adalet çağrısında bulundu.

Diyarbakır Adliyesi önünde basın açıklaması yapan Baro Başkanı Nahit Eren, “Maalesef ülkede, hukuk ve adalet açısından her yeni adli yıl bir önceki adli yılı aratmakta, dünya üzerinde de savaşlar, çatışmalar ve şiddet olayları durmadan devam etmektedir. Diyarbakır Barosu olarak savaş, çatışma ve şiddet olaylarının karşısında olduğumuzu bir kez daha ifade ediyor, ülkemizin hukuk, demokrasi ve insan hakları alanında yaşadığı sorunların temelinde Kürt meselesinin çözümsüzlüğündeki ısrar olduğunu hatırlatıyor, toplumun demokratik çözüm beklentilerine karşılık gelecek diyalog ve barış zeminin yaratılması çağrımızı yineliyoruz.” dedi.

Bireyin ve toplumun en temel güvencesi tarafsız ve bağımsız yargıdır”

Eren, avukatların ve toplumun hak ve adalet mücadelesinin zorlu bir adli yılı geride bıraktığını belirterek şunları söyledi:

“Hukukun üstünlüğü, yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı sorunu, olduğu yerde durmuş, insan hakları ihlalleri kesintiye uğramadan devam etmiştir. Her fırsatta ifade ettiğimiz üzere; hukukun üstünlüğüne dayalı demokratik bir sistemde, bireyin ve toplumun en temel güvencesi tarafsız ve bağımsız yargıdır. Adil yargılanma hakkının ihlal edildiği, yargı kararlarının uygulanmadığı, hukuki güvenlik ilkesinin sağlanamadığı bir yerde hukuk devletinden bahsetmek de mümkün olmayacaktır.  Demokratik bir hukuk devletinde bireyin özgürlüğünün ve toplumsal barışın güvencesi şüphesiz tarafsız ve bağımsız yargıdır. Bu nedenle adaleti yerine getirmekle görevli yargının devlet ve iktidardan bağımsız olması gerektiği gibi her türlü ideolojik, politik düşünce ve inançsal eğilimlerden de bağımsız olmalıdır. Ancak iktidarların, siyasi saikler ile gündemlerine aldıkları yargılama dosyalarına ilişkin müdahalelerini gizleme ihtiyacı, yargı kararlarını uygulamama konusunda tereddüt ve endişe duymadıkları zamanlardan geçmekteyiz.”

“Geçtiğimiz adli yıl, Diyarbakır Barosu tarafından utanç yılı olarak hatırlanacaktır”

Eski Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin 2015’teki cinayetiyle ilgili mahkeme kararını hatırlatan Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren, geçen adli yılın "utanç yılı" olarak hatırlanacağını belirtti. Eren, Elçi davasındaki 9 yıllık "isteksiz ve etkisiz" soruşturma sürecinin ardından sanıkların beraat etmesine tepki göstererek "Bu karar ile cinayetin hukuk camiasının ve Kürt toplumunun gündeminden düşürülmesi amaçlanmaktadır." dedi.

Eren, Kürtlerin mağdur olduğu davalardaki cezasızlık politikasına karşı kararlılıkla mücadele edeceklerini belirterek "Bu suikastı Kürt toplumunun hafızasından silme çabaları asla başarıya ulaşamayacaktır." dedi. Eren, hukukun üstünlüğü ve adalet arayışında kararlı olduklarını yineledi.

İstanbul’da Kürtçe konuştuğu için bir grubun bıçaklı saldırısına uğrayan Kürt iş insanı Hakim Lokman ile ilgili konuşan Eren,” Faillerin tespiti konusunda çalışmalar var. Yargının bir an önce bu nefret ve ırkçı saldırıya karşı failleri yakalayıp yargı önüne çıkmaları beklentisi içerisindeyim.” dedi.