DİYARBAKIR- Diyarbakır'ın tarihi kapıları, şehrin zengin kültürel mirasını yansıtan önemli yapılar arasında yer almaktadır. Saray Kapısı, Küpeli Kapı, Artuklu Kapısı, Fetih Kapısı ve Aslanlı Kapı gibi yapılar, tarih boyunca şehrin savunmasında ve sosyal hayatında önemli roller üstlenmiştir. Bu kapılar, mimari yapılarıyla sadece Diyarbakır'ın değil, Türkiye'nin ve dünyanın da dikkatini çekmektedir. işte Diyarbakır İç Kale'de bulunan tarihi kapılar şöyle;
Saray Kapısı, Diyarbakır Eyaleti'nin II. Osmanlı Valisi Divane Hüsrev Paşa tarafından inşa edilmiş olup, İç Kale'nin kent içine açılan kapılarından biridir. İki katlı olarak tasarlanmış olup savunma amaçlı olarak düşmanlara karşı kızgın yağ ve kaynar suyun boşaltıldığı deliklerle donatılmıştır.
Küpeli Kapı, Saray Kapısı ile birlikte Divane Hüsrev Paşa tarafından inşa edilmiş olup, iki katlı ve enine dikdörtgen bir yapıdır. Güney cephesi on kenarlı burç şeklindedir ve birinci katında mazgal açıklıklarına yer verilmiştir.
Fetih Kapısı, Kutbüddin II. Sökmen'in taht döneminde 1198 yılında inşa edilmiştir. İslam ordusunun Diyarbakır'ı fethettiği giriş kapısı olarak bilinir ve kesme bazalt ve moloz taş kullanılarak yapılmıştır.