Diyarbakır’da, Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde faaliyet gösteren Teknoloji ve Davranışsal Bağımlılık Birimi, Eylül 2024’ten bu yana 200 çocuk ve ergen hastaya tedavi hizmeti sundu. Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Yağmur Güzel, bu bağımlılık türünün özellikle genç yaş grubunda giderek yaygınlaştığını belirtti.

"Teknoloji bağımlılığı çocukların sosyal hayatını etkiliyor"

Dr. Güzel, çocuk ve ergenlerin öz denetim becerilerinin henüz tam olarak gelişmediğini ve yenilik arayışlarının yüksek olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:
“İnternet kullanımında aşırı artış, kullanım sınırlandırıldığında huzursuzluk, saldırganlık ve sosyal hayatta gerilemeler gözlemleniyorsa, mutlaka internet bağımlılığı açısından değerlendirme yapılmalıdır.”

Tedavi süreci kişiye özel planlanıyor

Her çocuğun ihtiyaçlarına göre bireysel tedavi planları hazırlandığını belirten Güzel, tedavi süreçlerinde bireysel psikoterapi, medikal tedavi ve aile danışmanlık hizmetlerinin bir arada yürütüldüğünü ifade etti. “Klinikte bir psikolog, bir sosyal hizmet uzmanı ve iki çocuk-ergen ruh sağlığı uzmanı görev yapıyor. Randevular, çocuk ve ergen ruh sağlığı uzmanları aracılığıyla düzenleniyor.”

Ailelerin endişelerine özel önlemler alındı

Birimin, Çocuk ve Ergen Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi (ÇEMATEM) ile aynı bina içinde yer alması, bazı ailelerde endişe yaratıyordu. Bu duruma açıklık getiren Güzel, iki polikliniğin tamamen ayrıldığını belirterek, “Her iki birim farklı girişlere sahip ve hastalar birbirleriyle kesinlikle karşılaşmıyor” dedi.
 

Kaynak: İHA