DİYARBAKIR- Diyarbakır Sağlık Platformu, 21 Şubat Dünya Anadil Günü'nde, “Anadilde sağlık hizmet hakkı” konulu bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Selahattin Eyyubi Hastanesi’nin Başhakemliği önünde yapılan açıklamaya, Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Derneği (MED-DER) ve birçok sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı.

Açıklamayı Diyarbakır Tabipler Odası (ATO) Başkanı Elif Turan, sadece Kürtçe olarak okudu.

Turan, UNESCO tarafından 21 Şubat'ın “Dünya Anadil Günü” olarak kabul edilmesinin çok dilli ve çok kültürlülüğün gelişmesi için önemine vurgu yaparak, dilin sadece iletişim aracı olmadığını, aynı zamanda insan duygularını, düşüncelerini, kimliklerini ve kültürlerini yansıttığını belirtti.

Sağlık hizmetlerinde, anadilin önemli bir iletişim aracı olduğunu vurgulayan Turan, “Anadilde sağlık bir haktır. Eşit bir sağlık hakkı olabilmesi için anadilde hizmet verilmesi gerekirken, maalesef Türkiye’de her alanda olduğu gibi sağlık alanında da anadilde sağlığa erişim hakkı ayaklar altına alınıyor. Sağlıklı tedavi için hastanın kendini anadilinde ifade etmesi gerekir. Hasta ile sağlıkçı arasında giren ve tercümanlık görevi yapan üçüncü kişi olması halinde hasta mahremiyet nedeniyle kendini ifade edemiyor. Bu da daha büyük sorunlara neden oluyor. Bu sorunların çözülmesi için anadilde sağlık hizmeti verilmesi gerekir. Bunun önünde hiç engel ve bahane olamaz” şeklinde konuştu.

Turan, “Eşit şartlarda sağlık hizmetinin olabilmesi için hizmetin anadilde verilmesini savunuyoruz” ifadesini kullanarak, “21 Şubat Dünya Anadil Günü vesilesiyle anadil üzerindeki tüm engellerin kaldırılmasını ve herkesin kendi anadilinde hizmet almasını istiyoruz” dedi.

Kaynak: Haber Merkezi