İtfaiye Daire Başkanlığı, Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı ile iş birliği yaparak, bacaların fiziki yapısı, montaj süreci, çalışma sistemi, kirlenme seviyeleri, yangın riskleri, temizlik yöntemleri, olası baca yangınlarının söndürülme prensipleri ve temizlik periyotlarıyla ilgili bir yazılım sistemi geliştirdi.

Yazılım kapsamında bacası olan tüm yapılar kayıt altına alınacak. Yönetmeliğin uygun gördüğü kapsamda belirlenen süre dolduğunda program uyarı verip bacanın temizlenme vaktinin geldiğini gösterecek.

Sistematik baca temizliği

İtfaiye Dairesi Başkanlığı, kent genelinde tüm yapıların baca temizliği yapılması kararlaştırıldı. Baca temizleme faaliyetleri, İtfaiye Dairesi Başkanlığına bağlı Denetim ve Önlem Şube Müdürlüğüne bağlı Baca Amirliği tarafından yapılırken, işletme ve fırınlarda baca temizliğinin 6 ayda bir yapılması, kömür ve odun kullanılan binalarda ise yılda 1 defa temizlenmesi gerekiyor.

2024 yılında ortalama ayda 13 baca yangını meydana geldi. Bu yangınlardan 7’si baca temizliği yapılmadığı için yaşandı. 1 Nisan 2024 yılında meydana gelen bir baca yangınında iki itfaiyeci ağır yaralanmıştı.

En tehlikeli yangın grubunda yer alan çatı ve baca yangınlarını minimize etmeye çalışan Diyarbakır İtfaiyesi, bu türden yangınları önlemeye yönelik çalışmalarına devam edecek.

Kaynak: DBB