DBB Eş Başkanları yurttaşlarla bir araya geldi DBB Eş Başkanları yurttaşlarla bir araya geldi

DİYARBAKIR- Dicle Nehri çevresindeki yeşil alanlarda artan piknik atıkları, insan ve hayvan sağlığını tehdit ederken, Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kılıç, plastik kirliliğinin önemini vurgulayarak çözüm için duyarlılık çağrısında bulundu.

P I K N I K C I A T I K L A R I D I C L E N E H R I C E V R E S I N I 40101

Dicle Nehri çevresindeki yeşil alanlar, piknikçilerin atıklarıyla çöplüğe döndü. Bu durum, insan ve hayvan sağlığını ciddi şekilde tehdit ediyor. Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kılıç, çoğunlukla plastik atıklardan oluşan bu kirliliğin insanlık için ciddi sonuçlar doğurabileceğini vurguluyor. Piknik sonrası tabiata bırakılan atıkların, çöp toplama varillerine getirilmesi gerektiğini ve bu sayede çevre kirliliğinin önüne geçilebileceğini belirtiyor.

Prof. Dr. Kılıç, insanların tek kullanımlık malzemelerden vazgeçmesi gerektiğini ve uzun vadeli kullanılabilecek alternatiflerin tercih edilmesi gerektiğini ifade ediyor. Plastik kullanımının azaltılması ve plastik yerine cam ve metal gibi malzemelerin tercih edilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Kılıç, çöplerin geri dönüşüme kazandırılmasının önemine de dikkat çekiyor.

Piknikci Atiklari Dicle Nehri Cevresini 40101 (1)

Kirliliğin bölgede yaşayan hayvan türlerini de olumsuz etkilediğini vurgulayan Prof. Dr. Kılıç, özellikle su kuşları, memeliler ve balık türlerinin bu durumdan ciddi şekilde etkilendiğini ifade ediyor. Nesli tükenmekte olan birçok türün varlığının tehlike altında olduğunu belirten Prof. Dr. Kılıç, bu türlerin korunması için çöplerin geri toplanması gerektiğini vurguluyor.

Kaynak: DHA