Diyarbakır Valiliği’nin 21-27 Kasım 2022 tarihlerinde aldığı 7 günlük eylem ve etkinlik yasağı kararı, iki yıl süren hukuki mücadelenin ardından hukuka aykırı bulunarak iptal edildi. Antep Bölge İdare Mahkemesi, yasağın temel hak ve özgürlüklere ölçüsüz bir müdahale olduğunu belirterek, kararın demokratik toplum düzeni açısından gerekli olmadığını vurguladı.
Yasak süreci ve itirazlar
5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 11/A-B-C maddelerine dayandırılarak alınan yasak kararı, Diyarbakır’da miting, yürüyüş, basın açıklaması ve oturma eylemleri gibi tüm açık hava etkinliklerini kapsıyordu. Amed Barosu, yasağın ifade özgürlüğü ve toplantı hakkı ihlali gerekçesiyle Diyarbakır 4. İdare Mahkemesi'nde dava açtı. Mahkeme, 8 Mart 2023'te davayı reddetti.
Kararın ardından Diyarbakır Barosu, bu yasağın ölçülülük ilkesi ve hukuki denge açısından ihlal oluşturduğunu savunarak Antep Bölge İdare Mahkemesi'ne itirazda bulundu. Baro, herhangi bir somut kamu güvenliği tehdidi olmaksızın alınan bu kararın, demokratik hakları ihlal ettiğini belirtti.
Mahkemenin gerekçeli iptal kararı
Antep Bölge İdare Mahkemesi, yasağın 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu ile 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’na aykırı olduğuna hükmetti. Mahkeme kararında, yasak kararının kamu düzenini sağlama amacına uygun olmadığı, ayrıca alınan önlemlerin demokratik haklara orantısız bir müdahale teşkil ettiği ifade edildi.
Karar kesinleşti
Mahkeme, Diyarbakır 4. İdare Mahkemesi’nin verdiği “davanın reddi” kararını kaldırarak, yasağın iptal edilmesine karar verdi. 26 Kasım 2024'te alınan bu karar oybirliğiyle kesinleşti ve temyiz yolu kapatıldı.