DİYARBAKIR

Diyarbakır'da gençlik hastalığına yakalanan yavru köpek tedavi altında

Abone Ol

DİYARBAKIR - Dicle Üniversitesi Kan Bankası önünde doğum yapan bir köpeğin yavruları, gençlik hastalığına yakalandı. Hasta 7 yavru köpekten altısı yaşamını yitirirken sağ kalan bir yavru Büyükşehir Belediyesi ekipleri tarafından koruma altına alındı. 

Köpeklerin yaşamını yitirmesi ihbarı üzerine harekete geçen Büyükşehir Belediyesi ve Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) bölgede incelemelerde bulundu.

Sağlık İşleri Daire Başkanı Abdulvahap Saçaklı, Diyarbakır Hayvan Bakım Evi Sorumlusu Jêhat Altun, veteriner hekim, hayvan barınağında görevli 2 personel ve HAYTAP Diyarbakır İl Temsilcisi Sevgi Ekmekçiler olay yerinde bizzat incelemelerde bulundu.

Yapılan incelemede aynı hayvanın geçen sene de yavrularını doğurduktan sonra gençlik hastalığından öldüğü, yeniden doğumun ardından yavruların gençlik hastalığından öldüğü ve sadece bir tanesinin hayatta kaldığı tespit edildi.

Bunun üzerine anne ve yavrusu Büyükşehir Belediyesine ait gezici kısırlaştırma aracına alındı, Hayvan Barınağına götürülerek tedavi altına alındı.

Büyükşehir Belediyesi veterineri yavru köpeğe ilk müdahalesini yaptı, anne köpeğe ise kısırlaştırma işlemi yapılacak.

"Hayvan hakları konusunda çok hassasız"

Dicle Üniversitesi kampüsünde konuya ilişkin açıklama yapan Sağlık İşleri Daire Başkanı Saçaklı, yavru hayvanların zehirlenme kaynaklı öldüğü iddiasının doğru olmadığını söyledi.

Saçaklı, şöyle devam etti:

“Bugün sabah itibariyle Dicle Üniversitesi’nde 7 hayvanın zehirlendiği bilgisi bize geldi. Biz de veteriner hekim arkadaşlarımız ve HAYTAP Derneği temsilcisi Sevgi Hanımla beraber olay yerine geldik. Bu hayvanların gençlik hastalığına yakalandığını, bundan kaynaklı ölümler olduğunu belirledik. Büyükşehir Belediye Eş Başkanlarımız Serra Bucak ve Doğan Hatun bu konu çok hassaslar, biz de aynı hassasiyeti gösteriyoruz.”

“Hayvanların zehirlendiği iddiası asılsızdır”

Hayvanların yaşam hakları için yoğun çaba sarf ettiklerini vurgulayan Saçaklı, “Kısırlaştırmayla ilgili bir kampanya başlattık ve bu konuda da hızlı adımlar atıyoruz. Kısırlaştırma aracımız da hazır, ‘Hayvan dosttur, arkadaştır’ dedik. Hayvanların zehirlendiği iddiası asılsızdır.” diye belirtti. 

Saçaklı, Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin gezici kısırlaştırma aracıyla kent genelinde çalışmalarına yoğun bir şekilde devam edeceğini ifade etti.

Üniversitesi bölgesinde hayvanlar HAYTAP kontrolünde

Doğayı ve Hayvanları Koruma Derneği (DOHAYKO) Başkanı ve HAYTAP İl Temsilcisi Sevgi Ekmekçiler ise, üniversite bölgesindeki hayvanlara gönüllüler ve HAYTAP olarak baktıklarını, gerek duyulduğu halde Büyükşehir Belediyesi ekiplerinden destek aldıklarını hatırlattı. 

Üniversite bölgesindeki birçok hayvanın kısırlaştırıldığına dikkati çeken Ekmekçiler, şunları söyledi:

“Hayvanların büyük çoğunluğunu kısırlaştırdık. Bu anne de gözümüzden kaçmış, dışarıdan gelmiş bir hayvandı, burada kan bankasının orada doğum yapmıştı. Bayağı bir yavrusu olmuştu, maalesef yavrularının ölüm haberini aldık. Gelip baktığımızda zehirlenmeden ölüm olmadığı, gençlik hastalığından öldüklerini arkadaşlar tespit etti. Zaten üniversitemizde gençlik hastalığı var. Bütün hayvanları yavru olmasın diye kısırlaştırıyoruz.”

HAYTAP olarak Büyükşehir Belediyesi ile diyalog halindeyiz”

Hayvan Haklarını koruma konusunda Büyükşehir Belediyesi ile sürekli iletişim halinde olduklarını vurgulayan Ekmekçiler, sözlerini şöyle tamamladı:

“HAYTAP olarak Büyükşehir Belediyesi ile diyalog halindeyiz. Onların bu yasayı uygulamayıp kısırlaştırmaya ağırlık vermesi bizim için çok önemli ve kıymetli. Bütün hayvanların kısırlaştırılması gerekiyor. Bunu yıllardır söylüyoruz. Yalnız il merkezinde değil, ilçelerdeki hayvanların da kısırlaştırılması gerekiyor. Hayvanların sorunları kısırlaştırma, aşılama ve yerinde yaşatmayla çözülecektir. Bunun devam etmesini istiyoruz. Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ederiz.”