DİYARBAKIR- Milli Eğitim Bakanlığı, 9 Eylül'de okulların açılacağını duyurdu. Bu açıklamanın ardından, Diyarbakır'daki kırtasiyelerde fiyatlar ve maliyetler gündeme geldi. Eğitim yılı öncesinde veliler ve öğrenciler, kırtasiye ürünlerinin yüksek maliyetlerinden şikayetçi. Kırtasiyeciler de artan fiyatlar ve kiraların işlerini zorlaştırdığını belirtiyor. Bu durum, eğitim hazırlıklarını ve aile bütçelerini etkileyen önemli faktörler arasında.

I M G 0010

Diyarbakır halkının kırtasiye fiyatları hakkındaki görüşlerini aldık. Kırtasiyeciler, öğrenciler ve velilerle yaptığımız röportajlarda, eğitim yılı öncesinde yaşanan hazırlıklar ve karşılaşılan sorunlar detaylı bir şekilde ele alındı. Veliler ve öğrenciler, kırtasiye alışverişinde yaşadığı zorlukları Amed Times mikrofonuna anlattı.

"Öğrenciler artık kitap alamıyor"

Diyarbakır’da kırtasiye işleten Abdülrahman Özalp ise durumu şöyle özetledi: “Şimdi bu fiyatların önüne kimse geçemiyor isterlerse geçerler yetkililer, ama kimse yapmıyor. Bu durum aileleri zorluyor veresiye isteyen oluyor alıp hiç vermeyen oluyor, taksit yapan oluyor. Gelen öğrenciler artık kitap alamıyor, bir kitap olmuş 400 lira mecbur onun fotokopisini çıkartıyorlar.Kiram 4 bin TL’den 14 bin TL’ye çıktı yani biz kiraya çalışıyoruz, malzemeye çalışıyoruz, toptancıya çalışıyoruz. Geçen seneye oranla bir anaokulu öğrencisinin çantasının doldurmasının maliyeti 1000 TL’ydi bu sene 2500-3000 TL oldu. Yetkililerden isteğim bu zincir marketlerin önünü kessinler aynı malzemenin kalitesizini ucuza satıyorlar adımızı dalavereciye çıkartıyorlar biz onların yüzünden iş yapamıyoruz. Birçok kırtasiyeci arkadaş bu durum yüzünden işlerini kapattı böyle giderse biz de kapatacağız.”

"Artık kitap yerine fotokopi kullanıyoruz"

Akdeniz Üniversitesi öğrencisi Uğur, kırtasiye ürünlerinin fiyatları hakkında şunları belirtti: “Geçen yıl fiyatlar biraz daha uygundu, ancak bu sene ciddi bir artış yaşandı. Artık kitap almak yerine fotokopi çektiriyoruz; fotokopilerde sayfalar siyah oluyor ve bu ders çalışma isteğimizi azaltıyor. Genel olarak fiyatlar oldukça yüksek.”

"Bugün aldığın bir ürünü 5 gün sonra aynı fiyata almak mümkün değil"

Üniversite öğrencisi okutan emekli memur Evvel Hoşgören, genel ekonomik zorluklar hakkında görüşlerini paylaştı: “Hayat şartları gerçekten çok zor. İnsanlar geçinmekte zorlanıyor ve bu zorluklar her geçen gün daha çok artıyor. Yani enflasyon yüksek oranlarda seyrediyor. Bugün aldığın bir ürünü 5 gün sonra aynı fiyata almak mümkün değil. Hükümetin yapması gereken birçok şey var ama yapmıyordur ya da yapmak istemiyordur.” diye konuştu.

Narin Güran cinayetinde HTS kayıtlarında yeni detaylar Narin Güran cinayetinde HTS kayıtlarında yeni detaylar

I M G 0011

"Okula kalemsiz, deftersiz, çantasız torbayla gelen öğrenciler var"

Lise öğrencisi Ozan, kırtasiye ürünlerinin maliyetine dair tepkilerini dile getirdi: “Birçok öğrenci malzeme alacak parayı bulamıyor. Okula kalemsiz, deftersiz, çantasız torbayla gelen öğrenciler var. Kitapları alamadığımız için mecburen fotokopi çektiriyoruz. Yetkililerden fiyatları düşürmelerini istiyoruz.”

Kaynak: AMED TIMES