DİYARBAKIR - Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Serra Bucak ve Doğan Hatun, görev yaptıkları 5 aylık süreci değerlendirdi. Eş Başkanlar bugün yaptıkları basın açıklamasında haklarında inceleme başlatıldığını duyurdu.
"6 ayda 5 müfettiş gönderildi"
Eş Başkanlar, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi hakkında Kürtçe eğitim veren kreşlerin açılması nedeniyle inceleme başlatıldığını, İçişleri Bakanlığının 2 mülkiye müfettişi görevlendirdiğini belirtti.
Belediye Eş Başkanı Serra Bucak, 3-6 yaş arası çocuklara yönelik Kürtçe eğitim verecek olan Zarokistan Perperik Kreş ve Gündüz Bakım Evi ile ilgili, “6 ayda 5 müfettiş gönderildi. Son olarak Kürtçe kreş için 2 müfettiş görevlendirildi” dedi.
"Kentin önceliklerini tespit ediyoruz"
Diyarbakır’ın 8 yıl boyunca kayyım tahribatına maruz kaldığını, bunu düzelterek onarmaya çalıştıklarını ifade Eş Başkan Serra Bucak, "Seçilmişlerin olmadığı bir süreç yaşadık, yoğun tahribat olmuş. 8 yıllık tahribatları tespit ettik. Onarmaya çalışıyoruz. Mahalle sakinleriyle, bileşenlerle, Muhtarlarla bir araya geldik, stratejik plan toplantıları gerçekleştirdik. Bundan sonra kendi stratejik planlarımızı devreye sokacağız. Tespitlerimiz sürüyor. Kentin önceliklerini tespit ediyoruz. Kollektif bir akılla hareket ediyoruz." dedi
"Bu halkın bütçesini, halkın yararına kullanacağız, sözümüzdür yerine getireceğiz.”
Eş Başkan Doğan Hatun, planlama yaparken doğru ekiple hareket etmek gerektiğini belirterek, “Bizden önce hizmet etmeme organizesi üzerinden çalışılmış. Biz organizeli çalışmalar gerçekleştiriyoruz. İnsan kaynağı önemli. Şimdi liyakatli görevlendirmeler yapıyoruz.” Dedi.
"Kayyım personeli bizi engelledi"
Doğan Hatun, ‘5 aylık süreçte sizi en çok ne zorladı’ sorusuna şu yanıtı verdi; “Temizlik alanında zorluk yaşadık. İhale yapmak istedik, ama çevre şehircilik bakanlığının tasarruf tedbirleri gerekçesiyle yapamadık. Kayyım personeli ile devam ettik. Kayyım personeli bizi engelledi. İmarda büyük sıkıntı var. Elimizi attığımız her yerde usulsüz ihale, yanlış işler var. Halka dayalı belediyecilik yapılmamış. Biz normale dönüş çalışmaları gerçekleştiriyoruz. İfadelerini kullandı.
Çalışmada maaş alıyorlar
Eş Başkan Doğan Hatun, işten çıkarmalar ve eski bürokratlar ile ilgili; “Rapor alıp işe gelmiyorlar. Hakem kuruluna yazdık, onlarda görevlerini yapmıyor. 5 aydır işe gelmeden maşa alıyorlar. Kayyım gelecek diye beklentileri var. Biz işimize bakıyoruz. 5 yıllık stratejik plan yaptık. Ona göre çalışıyoruz. Bu kent için hizmet veriyoruz.” diye konuştu.
"Özür diliyoruz alamadık"
Kentteki ulaşım konusuna değinen Serra Bucak, “Otobüs satın almak istedik, alamıyoruz, gerçekleştiremedik. Halkımızdan özür diliyoruz. 150 yeni otobüs alma kararımız var, alamadık. Tasarruf tedbirleri nedeniyle. Girişimlerimiz devam ediyor, filoyu güçlendiriyoruz.
Hafif raylı sistem konusunda haklı talep var. Toplu ulaşım sorununu çözecek. Hafif raylı proje Cumhurbaşkanlığı Yatırım programında, revize çalışmalarımızı yürütüyoruz, listede kalmak istiyoruz. Hafif raylı sistem projesinin 2025 yatırım programında kalmasını istiyoruz. Çok bağımsız davranamıyoruz. Ama üstesinden geleceğiz. Belediyenin taşınmazlarını geriye alamadık. Bu da bizi zorluyor" ifadelerini kullandı.
Ne olmuştu?
8 yıl önce İçişleri Bakanlığı Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ni kayyıma devretmiş ve belediyenin tüm kültür sanat merkezleri ile anaokulları da kapatılmıştı.
Anaokulları ve kültür merkezlerinin kapatılmasıyla belediye bünyesindeki Kürtçe eğitim de sona ermişti.
8 yıl aradan sonra ilk kez Kürtçe eğitim verecek olan iki merkez yani “Zarokîstan” 16 Eylül'de açılmıştı.