Diyarbakır’ın Çınar ilçesi Bozçalı köyünde düzenlenen “Tarla Günü” etkinliğinde konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Ertan Atalar, soya tarımının bölge için önemine dikkat çekti. Atalar, “Bu sene yaptığımız proje ile yaklaşık 14 bin 500 dekar alana yetecek kadar yüzde 75 hibeli sertifikalı soya tohumu dağıtımı gerçekleştirdik. Bu, bölgede soya tarımının artmasında lokomotif bir adım oldu. Üreticilerimizin de kendi imkanlarıyla yaptığı ekimlerle, Diyarbakır’da toplamda 35 bin dekar soya ekimi gerçekleştirildi,” dedi.

Verim ve pazarlama sorunu yok

Atalar, soya bitkisinin Türkiye’de yağ sanayi ve hayvan yemi üretiminde önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, “Soya, özellikle yağ sanayisinde kullanılıyor. Yağı alındıktan sonra yüzde 35'e yakın protein içermesi sebebiyle hayvan beslenmesi, özellikle de kanatlı sektörünün yem hammaddesi olarak değerlendiriliyor. Bunun yanı sıra, ekildiği tarlaların toprağını iyileştirme özelliği de var,” dedi.

Narin Güran duruşmasında Nevzat Bahtiyar’ın eşi tanık olarak dinlendi Narin Güran duruşmasında Nevzat Bahtiyar’ın eşi tanık olarak dinlendi

Soya

Tarım Bakanlığı'nın yeni tarım politikaları kapsamında iki yıl üst üste pamuk ekimi yapılmayacağını belirten Atalar, pamuktan sonra ekilecek ürünlerde soyanın önemli bir alternatif olacağını ifade etti. Ayrıca, bu yıl yapılan ekimlerde tahminen dekar başına 500 kilogramın üzerinde verim elde edileceğini söyleyerek, “Verim sonuçlarının böyle devam etmesi durumunda gelecek yıllarda Diyarbakır’da soya ekim alanlarının daha da genişleyeceği aşikar. Soyada pazarlama sorunu da yok, tercih edilen ve aranan bir ürün,” diye konuştu.

Üreticilerin ilgisi arttı

Çok sayıda üreticinin katıldığı etkinlikte, soya çeşitleri ve tarım teknikleri hakkında bilgi verildi. Üreticiler, devlet desteği ve başarılı sonuçlar nedeniyle soya tarımına olan ilgilerinin arttığını belirtti.

Kaynak: İHA