DİYARBAKIR-Şanlıurfa’da yaşayan 17 yaşındaki Meryem Akkurt uzun yıllar boyunca yutma güçlüğü şikayeti yaşadı. Bu nedenle pek çok doktora ve hastaneye başvurdu ancak hastalığına bir türlü tanı konulamadı. Yıllardır yemek yeme konusunda da güçlük çeken Akkurt, zamanla 44 kiloya kadar düştü. Gittiği hastanelerde durumunun psikolojik olduğunu düşünen doktorlar yemek yiyemediği için psikoloğa yönlendirdi.

Bu süreçte Akkurt, su içerken de sorun yaşamaya başladı. Bir bardak suyu bile içerken zorlanan Akkurt, bu duruma bir çözüm ararken yapılan tetkiklerin sonuçsuz kalması nedeniyle fiziksel ve psikolojik olarak zorlanmaya başladı. Zamanla belirtileri artarken; yuttuğu gıdaları geri çıkarmaya ve göğüs bölgesinde baskı hissi de yaşamaya başladı. Memorial Diyarbakır Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü’nde görev yapan Doç. Dr. Nurettin Tunç’a başvuran Akkurt’a yapılan endoskopik muayene sonucunda mide borusunda bulunan kaslardan kaynaklı akalazya rahatsızlığı teşhisi konuldu.

Akkurt, ameliyatsız bir işlem olan Peroral Endoskopik Myotomi yöntemi ile yeniden sağlığına kavuştu ve dilediği şekilde yemek yiyip, su içmeye başladı. Akkurt, "Yıllardır bu sorunu yaşıyorum. Tedavilerin hepsi sonuçsuz kaldı. 56 kilodan 44 kiloya kadar düştüm. Yemek yiyemediğim için zamanla vücudum vitaminsiz ve mineralsiz kaldı. Ameliyat sonrası ilk defa su içerken rahatsızlık hissetmedim. İçtiğim su beni hiç rahatsız etmedi. Bu mutluluğu tarif etmek çok zor" dedi.

Büyükşehir belediyesi, Almanya Elçi Müsteşarını ağırladı Büyükşehir belediyesi, Almanya Elçi Müsteşarını ağırladı

A W273963 01

Doç. Dr. Nurettin Tunç, başarılı geçen işlemin sonrasında Meryem Akkurt’a su içirdi. Tunç, "Hastamıza yıllarca tanı bile konamamış. Uygulanan mevcut tedaviler sonucunda ne yazık ki şikâyetleri artarak devam etmiş. Bunun yanı sıra durumu kötüye gitmeye devam ettiği için günlük rutinlerin de de aksama yaşanmaya başlamış. Yemek yiyememe ve göğüste rahatsızlık hissi hastamızın okul hayatına kadar olumsuz etkilemeye başlamış. Meryem Hanım için elimizden gelen her şeyi yaptık. POEM yöntemi ile mide borusundaki kaslara bir işlem uyguladık, sonrasında da sağlıklı bir şekilde taburcu ettik. Şu anda da mutlu ve sağlıklı olmasından dolayı bizler de mutluyuz" diye konuştu.

"Yutma güçlüğü ve sıvı içerken tıkanma ihmale gelmez"

Tunç, bazı insanların bu durumu fark edemediğini ifade ederek, "Uzun yıllar akalazya ile yaşamaya devam edebiliyor. Yavaş ilerleyen belirtiler sonucunda hastalarda kilo kaybı ve sıvı kaybı yaşanıyor. Bu durum sonucunda bazı hastalar yedikleri yemekleri sindiremediği için geri çıkarabiliyor. Bu durum oldukça ciddi sonuçlara neden olabilir. Hastalığın geçmişine baktığımız zaman 2-3 yıl öncesine dayandığını söyleyebiliriz. Yutma güçlüğü beraberinde yemek yiyememe durumuna da eşlik ediyor. Vücudumuz için gerekli gıdaları alamayan kişiler de zamanla birçok rahatsızlık oluşabiliyor. İhmal edilmemesi gerekiyor" dedi.

Doç. Dr. Nurettin Tunç, sağlık sorunları nedeniyle okul hayatı da olumsuz etkilenen Meryem Akkurt’un en büyük hayali olan avukatlığa artık daha sıkı hazırlanabileceğini, kaygı ve stresinin de sona erdiğini belirtti. Tunç, sağlıklı bir şekilde taburcu edilen Akkurt'un artık doya doya su içebilmenin mutluluğunu yaşadığını ifade etti.

A W273963 03

Kaynak: İHA