Yaz mevsiminin başlamasından evvel Köy ve Mezralardan toplanılan küçükbaş hayvanlar kırkmak denilen bir yöntem ile üzerindeki yünden kurtarılır. Sonrasında elde edilen yünler daha sonra temizlik ve kalite için bir takım işlemlere tabi tutulur. Güneş altında kurumaya bırakılan yünler, Diyarbakırlılar tarafından ince uzun çubuk sopalar ile dövülerek rüzgarın tesirine bırakılır. Bu işlem birkaç gün devam eder. Nihayetinde son aşamaya gelindiğinde ihtiyaç ve ilgi duyan vatandaşlara ulaştırılmak için satışa sunuluyor.

Kentin birçok noktasında yer alan mağazalarda alıcısını bekleyen yünler ise Diyarbakır’da sonbahar mevsiminin ılımanlaşmasıyla birlikte büyük bir ilgi görür. Zira Diyarbakırlılar geçmişten günümüze bir kültür haline gelen geleneksel yastık ve yorgan üretimini her sene yapmaya gayret eder. Öte yandan her sene olduğu gibi bu senede Diyarbakır’da hummalı ve heyecanlı işleyen bu sürecin başladığı görülüyor.

Ayrıca şuan için Diyarbakır çarşı ve pazarlarında geleneksel ve fabrikasyon işlem görmeyen yünlerin fiyat aralığı ise kilogram başına 75 ile 90 lira arasında değişiyor. Hazır halde neredeyse bulmak imkansız olan el yapımı yorgan ve yastıklar, Kış mevsiminin çetin geçtiği Diyarbakırlılar için soğuk havalardan korunak olması ve de geçmişin şimdiki zamana aktarılmasında rol aldığı için Diyarbakırlılar tarafından üretilmeye devam ediyor.

Türk Kızılay Sur Şubesi’nden 500 öğrenciye kırtasiye desteği Türk Kızılay Sur Şubesi’nden 500 öğrenciye kırtasiye desteği

Kaynak: Pasurunsesi