DİYARBAKIR- Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi zabıta ekipleri, fırın, market ve toplu taşıma araçlarında denetimler gerçekleştirdi.
Zabıta Daire Başkanlığı’na bağlı Zabıta Denetim, Trafik ve Güvenlik şube müdürlükleri, yurttaşların daha nitelikli hizmet alması için ulaşımdan kaldırım işgaline, fırınlardan marketlere kadar geniş bir yelpazede denetimlerini sürdürüyor. Denetimler sonucunda kusurlu bulunan işletmeler ve kişiler hakkında cezai işlem uygulanıyor.
310 işletme denetlendi
Zabıta ekipleri, son 10 günde hijyen, fahiş fiyat, fiyat etiketi ve kasa-reyon fiyatı karşılaştırması gibi konularda, aralarında market, tatlıcı ve fırınların da yer aldığı 310 işletmeyi denetledi. Yapılan denetimlerde 6 markete kasa-reyon fiyatı karşılaştırmasından cezai işlem uygulandı. Ayrıca gramaj hijyen eksikliğinden dolayı 4 fırına cezai işlem uygulandı.
Dilencilere göz açtırılmıyor
Kent genelinde yapılan dilenci uygulamasında, muhtelif cadde ve kavşaklarda halkın duygularını sömürerek dilenen 289 kişi, bulundukları alandan alınarak Kantar Zabıta Amirliğine getirildi. Dilencilerin üzerinden çıkan 8.651 (sekiz bin altı yüz elli bir) TL’ye tutanak karşılığında el konuldu. Kimlik bilgileri tespit edilen bir kişi hakkında ise “İdari Yaptırım Karar Tutanağı” düzenlendi.
Toplu taşıma sürücüleri uyarıldı
Şehir içi minibüslerine yönelik yapılan uygulamada ise 38 şehir içi minibüsü denetlendi. Minibüs sürücülerine durak dışında yolcu indirip bindirmemeleri, seyir halindeyken araç kapılarını kapatmaları ve güzergahlarına uymaları konusunda gerekli uyarılar yapıldı.
Özel halk otobüslerine yönelik yapılan uygulamada 41 araç denetlendi. Ücretsiz ve indirimli hakkı bulunan yurttaşların mağdur edilmemesi, engelli koltuklarının bağlanmaması, durak dışında yolcu indirip bindirmemeleri ve kart okuma cihazlarının aktif olması konusunda gerekli uyarılar yapıldı.
Ticari araçlara yönelik yapılan kontrollerde 35 taksi denetlendi. Taksimetrelerinin açılması ve yolcudan sabit ücret alınmaması konusunda gerekli uyarılar yapıldı.
Ağır tonajlı araçlara yönelik yapılan uygulamada da 12 ağır tonajlı araç denetlendi. 1 ağır tonajlı araca şehir içi giriş izin belgesi olmaması nedeniyle cezai işlem uygulandı.
‘24 saat esasına göre çalışıyoruz’
Yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Zabıta Daire Başkanı Veysi Rüzgar trafik hizmetlerinde özellikle toplu taşımayla ilgili yurttaşların kolay ulaşım imkanlarından faydalanması için 24 saat aralıksız çalıştıklarını söyledi. Fırın, esnaf denetimleri, özellikle işgaliyeler konusunda ilçe belediyeleriyle ortak çalışarak işgallerin sonlandırılmasıyla ilgili çalışmalarının olduğunu aktaran Rüzgar, özellikle fırın denetimlerindeki ekmeklerde eksik gramaj, market denetimlerinde tarihi geçmiş ürünler, toplu taşımada vatandaş şikayetleri ve vatandaşa yapılan saygısızlıkla ilgili konulara müsamaha göstermediklerini ifade etti. Rüzgar, “Otogarlarda çığırtkanlıklarla ilgili çalışmalarımız mevcut. Onların önlenmesiyle alakalı ciddi çalışmalarımız var. İlerleyen zamanlarda daha iyi, daha akışkan bir trafik ve yurttaşların daha esenlikli bir şehirde yaşaması için çabalarımız sürmektedir” dedi.