DİYARBAKIR

Diyarbakır’daki çiftçiler isyan etti: Bu şartlar altında çiftçi mahvolmuş

Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, ekonomik krizin etkilediği tarım sektörünün tükenme noktasına geldiğini söyledi.

Abone Ol

DİYARBAKIR - Diyarbakır’da yaklaşan mısır hasadı öncesi üreticilerle bir araya gelen Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, sorun ve talepleri dinledi. Amed Times’a konuşan İskenderoğlu, hükümetin tarım politikasını eleştirerek, çiftçinin zor günler geçirdiğini belirterek, çiftçinin ektiğinin karşılığını alamadığını ifade etti.

 

“İthalat silahı çiftçiye karşı kullanılıyor”

Tarım alanında yaşanan sorunlar devam ettiği noktada çiftçinin artık üretemeyeceğini aktaran İskenderoğlu, “Çiftçi mağdur. Türkiye'de en mağdur olan kesim çiftçi. Herkese enflasyon bazında bir iyileştirme yapıldı. Geçen yıl da bu yıl da çiftçinin desteklemelerine hiçbir şekilde bir revize yapılmadı. Çiftçi geçen yıl açıklanan fiyat üzerinden para alıyor. Çiftçinin parası enflasyon karşısında, sıkıntıda ve mahvolmuş bir durumda. Bakın önümüzdeki yıllarda mısır gördüğünüz bu tarlalarda, artık mısır göremeyeceksiniz. Çünkü çiftçi ekemiyor. Ektiğinin karşılığını alamıyor. Sadece mısır değil, tüm ürünlerde pamukta, mısırda, buğdayda, arpada hepsinde yurt dışından ithalatçıyı etkiliyor. Çiftçinin hasat yapacağı dönemde, hasada bir ay kala ithalat silahı çiftçiye karşı kullanılıyor ve nedense hükümetimize yurt dışından ürün getirmek daha kolay” dedi.

“Çiftçi mahvolmuş bir durumda”

“Kendi çiftçini kendi üreticini destekle, sübvanse et, faizsiz kredi ver, hibe ver ki kendi yerli milli çiftçin üreticin para kazansın,daha iyi daha kaliteli GDO'suz ürünler yetiştirsin” diyen İskenderoğlu, “Bu şartlar altında çiftçi mahvolmuş bir durumda çiftçi ne yapsın biz ne yapalım?” diyerek sitemde bulundu.

 “Her sene, diğer seneyi aratıyor”

Mısır üreticisi Hamza Kaya ise, 15 yıldır tarlasında mısır ektiğini ifade ederek, son yıllarda yaşadıkları ekonomik sorunlar nedeniyle perişan bir halde olduklarını vurguladı. Sorunlar devam ederse çiftçiliği bırakacaklarını anlatan Kaya, “Şu an maliyetten zarar ediyoruz. Sattığımız ürünün maliyetini çıkaramıyoruz. Yani bu halimizde çiftçiler perişan, köylü perişan. Denge yok. Gittikçe düşüş var. Her sene, diğer seneyi aratıyor. Artık ne yapacağımızı bilmiyoruz, bu gidişle hepimiz çiftçiliği bırakacağız” açıklamalarında bulundu.

“Devlet bir an önce bu yanlış politikadan geri dönsün”

Şu anki durumda maliyete ve satışa bakıldığında üretim yapmayacaklarını anlatan Kaya, şunları söyledi:

“Ben nasıl kazanacağım? Yani herkes ne yapacağını bilmiyor. Bütün çiftçinin ürünleri öyledir. Domates, patlıcan, biber, karpuz, kavun, pamuk hepsi aynı durumda. Hayvancılık da öyledir. Devlet bir an önce bu yanlış politikadan geri dönsün. Eskiden bir destekleme alıyordum. Artık yeterli bir destekleme alamıyoruz. Bu destekleme ödemesi su parasına dahi yetmiyor. Bir kuru ekmek 15 lira olmuş, gerisini siz düşünün.”