DİYARBAKIR- Sur İlçesi’nde bulunan Ulu Camii’nin içindeki Yazma Eserler Kütüphanesi, ziyaretçilere tarihi bir atmosfer sunuyor. Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı’na bağlı olan kütüphane, binlerce yıllık nadide eserleri barındırıyor.
Mesudiye Medresesi’nde yaklaşık 14 yıl önce kurulan Diyarbakır Yazma Eserler Kütüphanesi, zengin koleksiyonuyla görenleri adeta büyülüyor. İçerisinde İbn-i Sina’nın bin yıl önce kaleme aldığı “Urzucet Fi’t-Tıb” gibi önemli eserlerin de bulunduğu binlerce el yazması eser, tarihin derinliklerinden günümüze ulaşan bir mirası temsil ediyor.
Kuruluşundan bu yana, el yazması eserlerin yanı sıra harf devrimi öncesine ait matbu basım eserlerin de toplandığı kütüphane, çeşitli alanlara ait zengin bir içeriği barındırıyor. Dini ilimlerden edebiyata, tarihten felsefeye kadar geniş bir yelpazede eserler, ısı ve nem dengesi kontrolü sağlanan özel odalarda titizlikle korunuyor.
Ziyaretçiler, kütüphanede adeta bir zaman yolculuğuna çıkıyorlar. Binlerce yıllık geçmişin izlerini taşıyan her bir eser, geçmişin derinliklerinden günümüze ışık tutuyor ve kültürel mirasın önemini vurguluyor. Diyarbakır Yazma Eserler Kütüphanesi, sadece bir mekân değil, aynı zamanda tarihin ve bilginin derinliklerinde bir yolculuğa davet ediyor.
Kaynak: Pasurun Sesi