Doğal Mekanlar

Diyarbakır’ın doğal sit alanı: Hilar Mağaraları

Abone Ol

DİYARBAKIR- Diyarbakır'ın Ergani ilçesinde bulunan Hilar Mağaraları, şehrin eşsiz tarihi yapılarından biri olarak öne çıkar. Bu mağaralar, 12 bin yıllık bir geçmişe sahiptir ve bölgenin önemli bir tarihsel mirasını oluşturur. Doğal yapısı ve içerdiği arkeolojik kalıntılar, geçmişe dair önemli ipuçları sunar. Hilar Mağaraları, uygarlık tarihine ışık tutarak zengin bir kültürel mirasa ev sahipliği yapar.

Diyarbakır Ergani ilçesi Sesverenpınar köyü’nde yapılan kazılarda M.Ö. 7500 ile 5500 yılları arasındaki döneme ait kalıntı ve buluntularla bölgede buğday, nohut, mercimek gibi bitkilerin ekilerek, koyun ve keçilerin de evcilleştirilerek avcılıktan yerleşik hayata geçildiği belirtilen Hilar Mağaraları, tarihi ihtişamıyla görenleri cezbediyor.

Sesverenpınar köyü sınırları içerisinde yer alan ve 1. derece arkeolojik ve doğal sit alanı olarak tescillen Hilar Mağaraları ve yaklaşık 500 metre kuzeyindeki Çayönü tarihi dokusu ve günümüz uygarlığındaki yeri bakımından eşsiz bir değere sahip.

Mağaralar, göçebelikten yerleşik köy yaşantısına, avcılık ve toplayıcılıktan besin üretimine geçilen önemli bir tarihsel döneme şahitlik ediyor.

Neolitik çağa ait eserlerin ortaya çıkarıldığı Hilar Mağaraları, ilk kez toprağı ekip-biçerek tarımsal alanda bir milat oluşturduğu belirtiliyor.

Kemikten yaptıkları kaşık ve çatal görevi gören aletlerin günümüze kadar geldiği bu bölgede, kaya mezarları ve kabartmalar dikkat çekiyor.

Kaya mezarlarının bazılarının ön yüzlerinde kabartmalar yer alırken, kabartmaların bazıları üçlü gruplar halindedir.

Bazılarının dış cephelerinde Roma Eyalet üslubunda kabartmalar yer alırken, kabartmalarda görülen giysilerin İran üslubunda olması, yazılarda Kuzey Suriye Sami yazısı bulunması dikkat çekiyor.

Çayönü Hilar Mağaraları, İ.Ö. 7250-6750 tarihleri arasında, yaklaşık 9000 yıl önce, dünyanın en eski yerleşim ve üretim yerlerinden biri olarak ortaya çıkmaktadır.

10 bin yıllık geçmişi bulunan Hilar Mağaralarının, eskisi kadar olmasa da ziyaretçileri eksik olmuyor.

Özellikle hafta sonu ziyaretçi akınına uğrayan mağaralar, Diyarbakır ve çevre illerden gelen ziyaretçilere ev sahipliği yapıyor.