HABERLER

Diyarbakır’ın tescilli lezzeti 24 ton tüketildi!

Abone Ol

DİYARBAKIR- Ramazan Bayramı’nda bu yıl Diyarbakır’da 24 ton ciğer tüketildi.

Kentteki dairesi işareti tescilli ürünler arasında yer alan 'ciğer kebabı', kente gelen yerli ve yabancıların de payıyla, Ramazan Bayramı'nın 3'ü 24 ton tüketildi. Porsiyonu 300 liradan sağlanan kebabın temininde sıkıntıdan çekildiğini ifade eden Diyarbakır Lokantacılar, Kebapçılar ve Tatlıcılar Odası (DİLTO) Başkanı Haşim Elkaan, “Geçen yıl 6 Şubat'ta depremden milletimizin etkilenmesiyle, yine Ramazan Bayramı'nda ortalama günlük 4 tona yakın bir ciğer tüketimi oldu. Ancak bu yıl aşırı derecede. Bu Ramazan Bayramı'nda iğne atılsa yere düşmeyecek misali yerimiz kalmadı. Günlük tüketim ortalaması 7-8 tona ulaştı. 3 günde 24 ton tükettik. Coğrafik işaret tescil belgesi olan ciğerimizin namı, bütün Türkiye'ye gösteriliyor. Sur ilçemize gittiğimizde Türkiye'nin her ilinden gelen misafirimizi görüyoruz. Buraya tarihi turistik yerleri gezmeye gelenlerin tamamı, ciğerimizi tatmadan gitmez. 7'den 70'e yenilebilen, sevilen ürünümüzdür. Bu bizim için mutluluk verici. Biz de inanamadık, 3 günde rekor kırıldı, diyebiliriz. Daha önceki Ramazan Bayramı'nda 12- 13 tonluk tüketim oldu.”

'Ciğer kebabına kardeş, 'lüle kebabı' geliyor'

Memleketimiz hakikaten güzel bir memleket, sahabeler şehridir. Gelenlerin, 'Gitmişken bir ciğerimizi yiyelim' mantığıyla kalıplaşmış. Bundan sonraki yıllarda da aynı şekilde devam edecek inşallah. Bu 100 yılda değişmeyen damak tadımızdır. Bu kadar tüketilmesine rağmen üretimde hiçbir sıkıntı yok. Tedarikte sorun yaşamıyoruz. Ayrıca ilk defa boyutunu açıklıyorum. Ciğerimize bir kardeş geliyor. Ciğerimize eş değer, ileriki yıllarda yaygınlaşacak 'lüle kebabı' geliyor. O da acılı, Diyarbakır'da güzel bir kebap var. Atalarımızdan bize gelen, tadı damağı ciğerden daha güzel bir kebabımızdır. Adana, Siverek, Urfa denilen kebaplara benzer değil, şişi, vuruşu, pişirilmesi, katkı maddesi, hazırlanması daha farklı bir kebabımızdır. Lüle kebabımızı, ciğerimizin kardeşi olarak Diyarbakırlımıza ve bütün halkımıza yedekleyebiliriz” diye konuştu.

Gaziantep'ten kenti gezmeye gelen Savaş Barış, Diyarbakır'da yenen ciğerin farklı olduğunu ifade ederek, “Ben Gaziantepliyim. Yıllardır Diyarbakır’a gelir, ciğeri Diyarbakır’da yeriz. Biz Anteplilerin ciğerleri de meşhurdur, ciğer kebabı. Fakat Diyarbakır'da ciğer yediden sonra Türkiye'nin başka bir yerinde ciğer yiyemezsiniz. Ciğerin tek memleketi Diyarbakır, aşırı düzeyde bir yoğunluk var ve halen lezzetli bir şekilde kebapları devam ediyor” dedi.