DİYARBAKIR - Diyarbakır'ın Kulp ilçesinde bulunan Kefrum Kalesi’nin en az 5 bin yıl önce inşa edildiği düşünülüyor.  Kefrum Kalesi, doğa ve paraşüt sporu meraklıları için ideal yerlerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Diyarbakır, Muş ve Bingöl üçgeninde çokça medeniyete ev sahipliği yapan tarihi Kefrum kayalıklarının doğal güzelliği oldukça büyüleyici. Peki, Kefrum Kalesi nerede? İşte detaylar…

Kefrum Kalesi Nerede?

Kefrum Kalesi’nin tarihinden ve yapısının özelliklerinden önce sıkça merak edilen Kefrum Kalesi nerede sorusuna değinelim…

Diyarbakır, Muş ve Bingöl üçgeninde çokça medeniyete ev sahipliği yapan tarihi Kefrum Kalesi, Kulp ilçesinin on kilometre güneydoğusunda yer alıyor. Kefrum Kalesi, tarihe ışık tutan özellikleri ile bölgenin önemli simgelerinden biri olarak tanınıyor. 

İnşa edildiği tarihten günümüze kadar çok sayıda farklı medeniyetin etkisi altında kalmış ve önemli tarihsel gelişmelere tanık olmuştur. Özellikle Eyyubiler ve Artuklular tarafından kullanılan kale, daha sonra Kulb Beyliği'nin merkez kalesi olarak kullanıldı.

Kulp, Diyarbakır'ın tarihi ilçelerinden biridir. Tarih boyunca birçok medeniyete tanık olmuş önemli bir yerleşim yeridir. Kefrum Kalesi, ilçenin tarihini anlatan önemli yapılarından biridir. 

Kefrum Kalesi Tarihi ve Önemi

Kefrum Kalesi Nerede2

Kefrum Kalesi nerede sorusunun doğa sporları ve tarihe ilgi duyan kişiler tarafından sık sık sorulduğundan bahsetmiştik. Kefrum Kalesi’nin tarihinden ve hangi özelliğiyle öne çıktığından bahsedelim.

Doğal kayalıklar üzerine yapılan Kefrum Kalesi, Doğu Romalılar tarafından güvenlik için müstahkem bir kale olarak kullanıldı. Bu kalenin Kulp'a adını veren Derebeyi Kulpo tarafından kullanıldığı bilinmektedir. 

Eyyubiler ve Artuklular tarafından kullanılan kale, daha sonra Kulp Beyliği tarafından merkez kale olarak kullanıldı. Kale ilk başlarda Acemlerin elindeyken daha sonra Rumeliler tarafından ele geçirildi. 

Osmanlı devrinden önce, Atabeyliler bu kaleyi Rumelilerle savaşarak aldı. Osmanlılar, her yerde adaleti ve huzuru.sağlamak amacıyla bu kaleyi de kendine bağlayarak himayesi altına aldı.O dönemlerde Mirek Mir Muhammed, kaleyi yönetti. 

Kefrum Kalesi Nerede3

Atabeylilerden kalma on üç sarnıç ve hendek bulunan kalede, bu sarnıçların ne kadar derin olduğu henüz belirlenememiş durumda. Sarnıçlarda biriken suyun üstü iddiaya göre bilinmeyen ve daha önce bu bölgede görülmemiş otlarla kaplı. Atabeylilerin tohumlarını attıkları söylenen 15 santim kalınlığındaki otların suyu dış etkenlerden koruduğu rivayet ediliyor.

Kalenin birçok medeniyetin yönetim merkezi olarak hizmet verdiği ve Safeviler döneminde bölgeye bey atanırken aşiretlerle istişare edilip onay alındığı da kanıtlanmıştır. Böylece bölgede demokratik yönetim kurulmuştur.

Diyarbakır bölgesinde tarihçiler tarafından en az 5 bin yıl önce inşa edildiği düşünülen kale, tuğla malzemeden inşa edilen tek kale özelliğini taşıyor.

Kefrum Kalesi, iç kale ve dış kale olarak iki bölümünden oluşuyor. İç kalede on adet su sarnıcı ve yapı temelleri vardır. Kefrum Kalesi yakın tarihimizde askeri üs olarak da kullanılmıştı.

Kaynak: Haber Merkezi