DİYARBAKIR- Mesane kanseri üzerine yaptığı araştırmalarla tanınan, Diyarbakırlı bilim insanı Abdullah Mahir Pamukçu’yu tanıyor musunuz? 

Diyarbakır’ın tanınmış ailelerinden birine mensup olan ve tıp doktoru, akademisyen, patolog olarak tanınan Abdullah Mahir Pamukçu’nun hayatı, bilimsel çalışmaları ve topluma katkıları, Türkiye’nin bilim tarihinde önemli bir yer tutmaktadır. 

Abe2825Fab2Ae7077Fecd82Daf847022

Abdullah Mahir Pamukçu kimdir? 

1912 yılında Diyarbakır’da doğan Pamukçu, ilk ve ortaöğrenimini memleketinde tamamladıktan sonra, Konya Erkek Lisesi’nden 1933 yılında mezun oldu. Eğitimine Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nde devam eden Pamukçu, 1938 yılında buradan mezun olarak akademik kariyerine adım attı. Doktora eğitimi için gittiği Amerika Birleşik Devletleri’nde, Michigan State Üniversitesi’nde eğitimini sürdürdü ve 1948 yılında doktorasını tamamlayarak Türkiye’ye döndü. 

1952 yılında doçent, 1957 yılında ise profesör unvanını alan Pamukçu, 1957-59 yılları arasında ABD Wisconsin Üniversitesi’nde patoloji dersleri verdi. Türkiye’ye dönüşünde, Odalar Birliği’nin temsilcisi olarak Kurucu Meclis’te görev aldı ve 1961-62 yılları arasında yasama çalışmalarına katkıda bulundu. Akademik hayatına paralel olarak, 1965-70 yılları arasında TÜBİTAK’ta çalışmalar yürüttü ve 1970-72 yıllarında Wiscosin Üniversitesi’nde çağrılı olarak görev aldı. 

D31437Aec912Cc1F1D7Fed1522C0A2D5

Eğrelti otu ile sidik kesesi kanseri ilişkisini keşfetti 

Mesane kanserinin nedenleri üzerine yaptığı araştırmalarla uluslararası alanda tanınan Pamukçu, eğrelti otunun hayvanlarda sidik kesesi kanseri yapıcı etkisini keşfetti. Bu buluşu, özellikle Japonya ve Kanada’da insanlar tarafından tüketilen eğrelti otunun insan sağlığı üzerindeki potansiyel tehlikelerine dikkat çekti. Uluslararası kongrelerde sunduğu bildiriler ve yazdığı makalelerle bu konuda farkındalık yarattı. 

Amerikan Kanser Araştırma Cemiyeti muhabir üyeliğine seçildi 

Pamukçu’nun bilimsel başarıları, 1948 yılında Amerikan Sigma XI. Araştırma Kurumu daimi üyeliğine ve 1960 yılında Amerikan Kanser Araştırma Cemiyeti muhabir üyeliğine seçilmesiyle taçlandırıldı. 27 Mayıs 1960 darbesinin ardından oluşturulan Kurucu Meclis’e Odalar Temsilen Temsilciler Meclisi Üyesi olarak seçildi ve TBMM’de yasama çalışmalarına katıldı. 

Çalışmaları ile hala hatırlanmaktadır 

11 Nisan 1997’de hayatını kaybeden Pamukçu, evli ve iki çocuk babasıydı. Onun bilimsel mirası, mesane kanseri araştırmaları ve bitkisel kanserojenler üzerine yaptığı çalışmalarla hala hatırlanmakta ve saygıyla anılmaktadır. 

Kaynak: Diyarbakir.Net