DİYARBAKIR- Ünlü sinema oyuncusu ve bestekar oyuncunun Diyarbakır'ın Dicle ilçesinde doğduğunu biliyor muydunuz? Diyarbakırlı Sami Hazinses'i ne kadar tanıyorsunuz? Diyarbakırlı ünlü oyuncu nerede doğmuştur, kaç yılında vefat etmiştir?
Sami Hazinses, 1925 yılında Diyarbakır‘ın Dicle İlçesinin Herêdan (Kırkpınar) köyünde Mıgırdiç Daşçı Zıfqar ile Enna’nın oğlu olarak doğmuştur. Asıl adı Samuel Agop Uluçyan‘dır. Mahalleli ona SAMO derdi. Sami Hazinses, Türkiye vatandaşı ermeni oyuncudur. Ailesi 1927 yılında köyünden Diyarbakır’ın Hançepek mahallesine taşınmıştır. Çocukluk ve gençlik yılları da burada geçmiştir. 1940 yılına kadar Diyarbakır’da Musiki Cemiyeti’nin icra heyetinde müzik ile ilgilendi, aynı zamanda şehrin eski ve usta Ermeni sanatkârları gibi puşicilik sanatını öğrendi.
İlkokuldan sonra okumayan Sami Hazinses, 1940 yılının sonlarında çalışmak için istanbul’a gitti. Bir süre dokuma fabrikasında çalıştı. İstanbul’a geldiği sırada, yine hemşehrisi olan film yapımcısı Mümtaz Alpaslan‘ın filmlerinden birine müzik yapmış, daha sonra da Alpaslan’ın arzusu üzerine bir filmde de rol almıştır. “Acaba becerebilir miyim” endişesiyle başladığı sinema hayatı 40 yıldan fazla sürmüştür.
1953 yılında Mahir Canova‘nın yönettiği, Cüneyt Gökçer, Atıf Kaptan, Altan Karındaş ve Muhterem Nur‘un oynadıkları “Kara Davut” filmindeki küçük bir rolle sinema oyunculuğuna başladı. Hazinses, komedi oyunculuğunun yanında, bazı filmlerinde de dram oynadı. Bir söyleşisinde, onca film arasında, ‘Kızgın Delikanlı’ ve ‘Cengiz Hanın Hazineleri’ni unutamadığını söylemişti.
Besteleri ünlü isimler tarafından okunmuştur
Türk sinemasının unutulmaz komedi sanatçıları arasına girmeyi başaran Sami Hazinses, oyunculuğunun haricinde müzik ile de ilgisini devam ettirip, güfte ve beste çalışmaları yaptı. “Bir Dilbere Müpteladır Deli Gönlüm” adlı eserini Zeki Müren seslendirmiştir. En bilinen eserlerinden biri de Müslüm Gürses ve İbrahim Tatlıses başta olmak üzere birçok sanatçının seslendirdiği “Derdimi Kimlere Desem” isimli klasikleşmiş şarkıdır.
Sami Hazinses, 1960 yılında, Metin Erksan yönetiminde Sezer Sezin, Kenan Pars, Kadir Savun ve Erol Taş ile “Şoför Nebahat” filminde oynadı ve o yıllarda çok sevilen aynı isimli şarkıyı besteledi. Sinemacıların bu yönünü de keşfetmesi üzerine Sami Hazinses, çeşitli filmlere müzik yaptı. Hazinses, bine yakın filmde unutulmaz kompozisyonlara imza attı.
Sami Hazinses, hiç evlenmedi. 1980 yılında emekli oldu. 2000 yılında Türk sinemasına katkılarından dolayı Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) tarafından “Onur Ödülü”ne layık görüldü.
Diyarbakırlı Sami hem şair hem yazar hem de bestekar
Sinema seyircileri yıllarca onu, komik rollerde, yan rollerde, karakter oyuncusu olarak izledi. Pek çok sinemasever, O’nun şair yanını, sesinin güzel olduğunu bilir ama bir şiir kitabının olduğunu bilmeyebilir. Ancak Sami Hazinses, iyi bir şair, iyi bir söz yazarıydı. Pekçok ünlü besteciye yazdığı sözleri vermiş, onlarda bu sözleri besteleyerek üne kavuşmuşlardı.
Sami Hazinses, ömrünün son günlerini 9 ay boyunca kaldığı Göztepe Semiha Şakir Huzurevi’nde geçirdi.
Sami Hazinses, 23 Ağustos 2002 tarihinde İstanbul’da 77 yaşında şeker ve tansiyon ile bunlara bağlı rahatsızlıklar nedeniyle Haydarpaşa Numune Hastanesi’nde ölmüştür. Cenaze töreni Kadıköy Surp Takavor kilisesinde yapıldıktan sonra Hasanpaşa Ermeni mezarlığına defnedildi.