DİYARBAKIR - Sesiyle, müziğiyle, enstrümanlara hakimiyetiyle Kürtçe müziğin en önemli isimlerinden birisi olan sanatçı Mehmet Atlı Diyarbakır’da düzenlen bir etkinlikle 30. sanat yılını kutladı.
Diyarbakır Siyasal ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü’nün (DİSA) ev sahipliği yaptığı ve İskender Paşa konağının avlusunda düzenlenen etkinlikte söyleşi, müzik dinletisi ve imza etkinliği yapıldı.
"Müziği hep mekan ve kimlik bağlamında düşündüm"
Etkinlikte müziği ile sınırlı sayıdaki katılımcılara keyifli saatler yaşatan sanatçı Atlı, DİSA yetkililerine, teşekkür ederek, "Müziği hep mekan ve kimlik bağlamında düşündüm. Mekandaki dönüşümü ve kimlikteki çeşitliliği yansıtmak çabasının, çalışmalarıma yön veren asli unsurlar olduğunu söyleyebilirim" dedi.
Öte yandan etkinlikte bir dinleyicisi ile olan bir anısını paylaşan Atlı, ‘Dengê Dilê Min’ şarkısının ne kadar sevildiğini belirterek, Nusaybin’den bir dinleyicisinin gece yarısı onu aradığını ve “ Abi sen o şarkıyı benim kadar sevemezsin” dediğini, söyledi.
Mehmet Atlı kimdir?
Modern Kürt müziğinin önemli temsilcileri arasında sayılan sanatçı Mehmet Atlı 1975 yılında Diyarbakır’da dünyaya geldi. İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi mezunu ve uzunca bir süre Mardin Artuklu Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalıştı.
Mimarlık okumak üzere gittiği İstanbul’da 1994'te ünlü Kürt protest müzik gruplarından Koma Dengê Azadî'nin yeni kadrosunda, besteci, şarkı sözü yazarı, solist ve gitarist olarak sanat hayatına adım attı.
Mehmet Atlı kendi yazdığı şarkıların yanı sıra şiirlere yaptığı besteler ve çok bilinen halk müziği şarkıları ile Aram Tîgran, Mihemed Şêxo, Mihemed Arif Cizrawî, Ayşe Şan gibi ustaların şarkılarına yaptığı özgün yorumlarıyla, alanında yenilikçi bir isim sayılmaktadır.
Sanat hayatına 6 albüm sığdıran Atlı, hayranları tarafından en çok dinlenen şarkıları ise şunlar: Pêşiya Malê, Şino Nino, Çavên Me Sondxwarine, Gelawêj, Roj Wê Bê, Ay Lê Gule.