HABERLER

Eş Başkan Hatun: Burada maden çıkarılamaz

Diyarbakır’ın Kulp ilçesindeki Hasandin Yaylası'nda, 6 mahalle ve birçok mezrayı tehdit eden maden projesine karşı tepkiler sürüyor. Bu kapsamda, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Doğan Hatun bölgeyi ziyaret etti.

Abone Ol

DİYARBAKIR - Kulp ilçesine bağlı İslamköy Mahallesinde köy sakinleriyle bir araya gelene Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Doğan Hatun, maden aramalarına karşı su ve toprağa sahip çıkacaklarını söyledi.

‘Suyumuza sahip çıkmalıyız’

Eş Başkan Hatun, Kasor Havzası olarak da adlandırılan, içerisinde Akdoruk, İslamköy, Narlıca, Dolu ve Kaynak mahallelerinin bulunduğu alanda yapılmak istenen maden aramalarına tepki gösterdi.

"Bugün kirli yöntemlerle toprağımıza el koymak istiyorlar" diyen Hatun, "Diyarbakır'ın tüm ilçelerinde halkımıza şu çağrıyı yaptık: Suyumuz, toprağımız hepimize yeter, sahip çıkmalıyız. Suyumuza, toprağımıza sahip çıktığımızda 10 ülkeyi bile kurtarabiliriz. Tüm Ortadoğu’daki halkları doyurabiliriz. Yani su kaynaklarımız o kadar zengin ve suyumuz o kadar temiz. Buradan çıkan su, Hevediyan ve çevredeki tüm köyleri besliyor. Sadece bir kaynaktır ama binlerce kişiye yeter. Dicle Nehri'nin suyunu düşünün, kaç kişiye yeter. Bir de bereketli toprağımızı düşünün, ektiğinizde kaç kişiyi besler. Binlerce yıldır Dicle Nehri'nin suyu hiç kesilmedi. İnanıyorum ki, bu temiz doğaya sahip çıkarsak bizden sonra da binlerce yıl insanlık ondan faydalanacak. O kadar temiz bir doğa, temiz bir su ve zengin bir toprak" dedi.

"Ben kendim maden mühendisiyim madenin ne olduğunu biliyorum"

Kendisinin de maden mühendisi olduğunu hatırlatan Eş Başkan Hatun, "Bugün gelmişler, burada maden çıkaracağız diyorlar. O maden ne anlama geliyor? Ben kendim maden mühendisiyim. Madenin ne olduğunu biliyorum. Neye ihtiyacımız var, hangi yöntemle, nerede çıkar, iyi biliyoruz. 81 ilde de, kanunlara göre bir yerde içme suyu havzası varsa, orada maden çıkarılamaz. Gerçekten de burada çok zengin bir maden var. O zenginlik suyu kirletiyor. Büyük şirketlerin gelip kendilerini zengin etmelerini, toprağımızı kirletmelerine, suyumuzu tüketmelerine ve bu köylerin halkını buradan göç ettirmelerini istemiyoruz. Sahip çıkmalıyız. Bunun için Baro ile iletişime geçtik, Narlıca halkıyla konuştuk. Konu hakkında bilinçlenme olmalı." ifadesini kullandı.