DİYARBAKIR- Diyarbakır'ın Çüngüş ilçesinde Ermeni bir ailede dünyaya gelen Hovhannes Bucikanyan, Osmanlı İmparatorluğu'nda etkili bir Ermeni akademisyen ve eğitimci olarak tanınmıştır. İkinci Meşrutiyet döneminin destekçisi olarak bilinen Bucikanyan, Fırat Koleji'nde Etik öğretmeni olarak görev yapmış ve "Yeṗrad" gazetesinde de yazılar kaleme almıştır. Ancak, 1915'te Ermeni Soykırımı sırasında tutuklanarak öldürülmüştür.

Hovhannes Bucikanyan, 1873 yılında Çüngüş'te doğmuş ve Osmanlı İmparatorluğu'nda önemli bir Ermeni akademisyen ve eğitimci olarak tanınmıştır. İkinci Meşrutiyet döneminin destekçisi olan Bucikanyan, Edinburgh Üniversitesi'nde Psikoloji ve Felsefe eğitimi almış ve demokratik değerleri öğrenmiştir. Jön Türk Devrimi sonrasında Osmanlı Anayasası'nın yeniden gündeme gelmesini desteklemiş ve bu dönemde Ermeni toplumunun yaşam koşullarının iyileşmesine katkıda bulunmuştur.

Hovhannes

Fırat Koleji'nde Etik öğretmeni olarak görev yapan Bucikanyan, aynı zamanda "Yeṗrad" gazetesinde yazılar yazmıştır. Bu gazete, 1909 yılında yayın hayatına başlamış ve Ermeni toplumu için önemli bir iletişim aracı olmuştur. Bucikanyan'ın yanı sıra Donabed Lüleciyan gibi diğer öğretmenler de gazetede çalışmıştır.

Matbaada, "Yeprad" gazetesinin yanı sıra çeşitli ilanlar ve duyuruların yanı sıra dinler tarihi adlı bir ders kitabı basılmıştır. Ayrıca, Bucikanyan'ın çağdaş Ermenice dilbilgisi kitabı da basılan eserler arasındadır. Matbaada ayrıca Kürtçe kitaplar, alfabe kitabı, Kutsal Kitap'tan parçalar, ilahi kitaplar ve dini ve ahlaki ders kitapları da basılmıştır.

Ancak, Bucikanyan'ın yaşamı 1915 yılında trajik bir şekilde son bulmuştur. Sarıkamış Harekâtı'nın ardından savaşla hiçbir bağlantısı olmamasına rağmen tutuklanmış ve işkence görmüştür. Daha sonra Elazığ'daki hapishaneye nakledilmiş ve sürgün için yurt dışına gitmeye çalışırken öldürülmüştür. Bucikanyan, Ermeni Soykırımı'nın kurbanlarından biri olarak hatırlanmaktadır.

Kaynak: Diyarbakir.Net