DİYARBAKIR- TMO, 2024 yılı için hububat alım fiyatlarını makarnalık buğdayda ton başına 10 bin lira, ekmeklik buğdayda 9 bin 250 lira ve arpada 7 bin 250 lira olarak açıkladı. 

Tarım ve Orman Bakanlığı, 2024 yılı Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) hububat alım fiyatları ve fark ödemesi desteklerini duyurdu. Makarnalık buğday için ton başına 10 bin lira, ekmeklik buğday için 9 bin 250 lira ve arpa için 7 bin 250 lira ödeme yapılacak. 

TMO tarafından yapılan açıklamada, 2024 yılı bitkisel üretimine yönelik TÜİK'in ilk tahmin verileri hatırlatıldı ve hububat üretiminde geçen yıla göre ortalama yüzde 5,4 azalma beklendiği belirtildi. Buğday üretiminin yüzde 4,5 azalarak 21 milyon ton olması öngörülüyor. 

Hasat

Açıklamada, hububat hasadının ülke genelinde yüzde 5 seviyelerinde olduğu ve 14 Mayıs 2024'ten itibaren TMO'nun ürünleri depolamaya başladığı ifade edildi. Piyasaların yakından takip edilmesi sonucunda, TMO 2024 hububat alım fiyatları ve fark ödemesi desteklerinin belirlenmesine karar verildiği bildirildi. Buna göre, makarnalık buğdayın alım fiyatı ton başına 10 bin lira, ekmeklik buğdayın 9 bin 250 lira ve arpanın 7 bin 250 lira olarak belirlendi. 

Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı üreticilere buğday için ton başına 1.750 liraya kadar, arpa için ise ton başına 750 liraya kadar fark ödemesi desteği sağlanacak. Bu desteklerle birlikte üreticilerin eline geçecek tutarlar; makarnalık buğday için ton başına 11 bin 750 lira, ekmeklik buğday için 11 bin lira ve arpa için 8 bin lira olacak. 

Dış ticaret tedbirleri açıklandı

SSK ve BAĞKUR emeklilierin dikkatine! Temmuz emekli maaş zammı belli oldu 10 bin TL alanlar artık bu rakamı alacak SSK ve BAĞKUR emeklilierin dikkatine! Temmuz emekli maaş zammı belli oldu 10 bin TL alanlar artık bu rakamı alacak

Ayrıca, üreticilere gübre, mazot ve sertifikalı tohumluk desteği verilmeye devam edileceği, ürün bedeli ödemelerinin ise 45 gün içinde doğrudan üreticilerin banka hesaplarına yapılacağı vurgulandı. 

Üreticilerin hasat döneminde arz yoğunluğundan kaynaklı fiyat düşüşlerinden etkilenmemesi, ihracat için gerekli hammaddenin yurt içi üretimden karşılanması ve üretici lehine piyasa istikrarının sağlanması amacıyla bazı dış ticaret tedbirlerinin alındığı açıklandı. Bu tedbirler kapsamında, 2018 yılı Eylül ayından bu yana yasak olan yurt içi üretilen buğdaylarla yapılan kati un ihracatı serbest bırakıldı. Ayrıca, ekmeklik/makarnalık buğday ve arpa ihracatı kontrollü olarak serbest bırakıldı. Dahilde İşleme Rejimi kapsamında buğday ithalatı ise 21 Haziran 2024'ten 15 Ekim 2024'e kadar durduruldu ve piyasa şartlarına göre bu süre uzatılabilecek. 

Alımlara ilişkin detaylar ve diğer ürün fiyatlarına ilişkin açıklamalar TMO tarafından yapılacak. 

Kaynak: Haber Merkezi