Diyarbakır’daki tarihi eserleri, kadınlar yeniden hayata döndürüyor Diyarbakır’daki tarihi eserleri, kadınlar yeniden hayata döndürüyor

Dicle Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “I. Uluslararası Toplum ve Ruh Sağlığı Kongresi”  açılış programı 15 Temmuz Kültür ve Kongre Merkezinde başladı.

Toplantının açılış programına Rektör Prof. Dr. Kamuran Eronat, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Şirine Eronat, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Kongrenin açılış programında konuşan Rektör Prof. Dr. Kamuran Eronat, “Bu kongre toplumumuzu derinden sarsan travmatik olayların tüm boyutlarıyla ele alınacağı önemli bir toplantı olarak karşımızda duruyor. Doğal afetler, toplumsal cinnet hali, şiddet, maruz kaldığımız bireysel ve toplumsal travmalar, çocuk ihmali ve istismarı, kadın cinayetleri gibi üzücü olaylar, toplumumuzun ruh sağlığına ciddi zararlar vermektedir. Ruh sağlığı profesyonelleri olarak sizler, bu zorlu süreçlerde toplumumuza yardımcı olma görevini üstleniyorsunuz. Bireylerin yaşadığı travmaları anlama, iyileştirme ve onları güçlendirme sorumluluğu sizlerin omuzlarındadır. Kongremizin ana teması olan "Doğal Afet ve Diğer Etkileriyle Travma" başlığı altında, sadece doğal afetlerin değil, aynı zamanda toplumsal travmaların tüm boyutlarını kapsamlı bir şekilde tartışacaksınız. Siz değerli katılımcılarımızın katkılarıyla, hem bireysel hem de toplumsal düzeyde daha dirençli ve sağlıklı bir toplum inşa etme yolunda önemli adımlar atacağımıza inanıyorum. Bu vesileyle, kongrenin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyor, tüm katılımcılara verimli bir kongre diliyorum” dedi.

Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Özlem Tolan, “I. Uluslararası Toplum ve Ruh Sağlığı Kongresi’nin ana teması “Doğal Afet ve Diğer Etkileriyle Travma” olarak belirlenmiştir. Doğal afetler, ciddi kayıplara neden olan, fiziksel ve psikolojik sağlığımızı ve iyilik halimizi etkileyen stresli yaşam olaylarıdır. Bu zorlu yaşam olaylarıyla başa çıkmaya çalışırken tüm ruh sağlığı çalışanlarının rolü kritik öneme sahiptir. Psikologlar, psikolojik danışmanlar, psikiyatristler, sosyal hizmet uzmanları ve psikiyatri hemşireleri olarak meslek hayatımız boyunca travmalarla çalışan profesyonelleriz ve dayanışma içinde bir arada bulunmamız son derece kıymetlidir. İnsanın yarasına bakmak ve onu iyileştirmeye çalışmak ağır ve yüklüdür. Bu durumla başa çıkmak ancak dayanışma içerisinde olan bir ekip ruhuyla mümkün olabilir” dedi.

Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Özgür Altındağ ise “Son yıllarda yaşadığımız doğal afetler, savaşlar, pandemiler ve toplumsal travmalar hepimize, hayatın ne kadar kırılgan olduğunu bir kez daha hatırlattı. Birbirimizden ne kadar uzakta olursak olalım, aynı acılarla sarsıldık, aynı endişeleri paylaştık. Bu zorlu süreçlerde gördük ki ruh sağlığı, sadece bireysel bir mesele değil aslında toplumsal bir iyilik hali ve bir dayanışma meselesi aynı zamanda. İşte bu yüzden buradayız. Hepimiz, olumsuzlukları oluşmadan engellemek, iyilik halini güçlendirmek ve toplumsal dayanıklılığı artırmak için bir aradayız” şeklinde konuştu.

Türk PDR Derneği Diyarbakır Şube Başkanı Uzman Psikoloji Danışmanı Hayriye Erçetin Altındağ, “Doğal afetlerden savaşlara, yoksulluktan ekonomik krize, göçten kadın cinayetlerine kadar pek çok kriz, yaşadığımız yüzyılda derin yaralar açtı. Bu yaralar sadece fiziksel değil, ruhsal olarak da bizleri yıprattı. Ancak bizler, ruh sağlığı profesyonelleri olarak, bu acılar karşısında dayanışmanın, şefkatin ve iyileşmenin gücüne inanıyoruz. İnsanların zorlu yaşam olaylarında onlara uzanan bir el, bazen karanlıkta yanan bir ışık olabilir” ifadelerini kullandı.

Açılış konuşmalarını ardından Psikiyatr Prof. Dr. Mehmet Zihni Sungur “Travmada Belirsizlikle Barışmak; Kaygı ve Endişe Yönetmek” adlı konferans verdi. 

Dicle Üniversitesi ev sahipliğinde “I. Uluslararası Toplum ve Ruh Sağlığı Kongresi” 17-19 Ekim tarihlerinde panel ve konferanslar ile 15 Temmuz Kültür ve Kongre Merkezinde devam edecek.

Kaynak: Haber merkezi