Kulp yaylalarındaki göçerlerin dönüş yolculuğu başladı Kulp yaylalarındaki göçerlerin dönüş yolculuğu başladı

Köy halkının en büyük endişesi, sondaj çalışmaları nedeniyle doğanın ve tarım alanlarının geri dönülmez şekilde zarar görecek olması. Özellikle Temiran (Demirli) Köyü sakinleri, 1994’teki zorunlu göçten sonra geri döndükleri topraklarında şimdi de ekolojik yıkımla karşı karşıya kaldıklarını ifade ediyorlar. Bölgedeki demokratik kitle örgütleri ve sivil toplum kuruluşlarının raporlarına göre, son beş yılda Diyarbakır’da 200’den fazla petrol arama ve çıkarma faaliyeti yürütüldü ve bu süreçte 35 bin hektar tarım alanı kaybı yaşandı.

Soru önergesinde, petrol arama çalışmaları için yapılan ağaç kesimlerinin hukuka uygun olup olmadığı ve Bakanlığın denetim yapıp yapmadığı gibi sorular yer aldı. Ayrıca, arama faaliyetlerinin ekosistem, tarım, hayvancılık ve yeraltı su kaynakları üzerindeki olası etkileriyle ilgili bir çalışma yapılıp yapılmadığı, halkın bu konularda bilgilendirilip bilgilendirilmediği de sorgulandı.

Milletvekili Serhat Eren, bölgedeki faaliyetlerin durdurulması veya alternatif çözümler üretilmesi gerektiğini belirterek, doğanın korunması ve köylülerin geçim kaynaklarının zarar görmemesi için Bakanlığın acil adımlar atması çağrısında bulundu.Serhat Eren Bakanlığa verdiği 10 maddelik soru önergesinde;
1. Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde gerçekleştirilen petrol arama faaliyetleri kapsamında binlerce ağacın kesilmesine yönelik Bakanlığınızın bir denetimi olmuş mudur? Bu kesimler hukuka uygun mudur? Faaliyetin olduğu alanda kaç ağaç kesilmiştir? Kaç ağacın daha kesilmesi planlanmaktadır?
2. Son beş yılda Diyarbakır’da gerçekleşen 200’den fazla petrol arama ve çıkarma faaliyeti nedeniyle tarımsal alan kaybının 35 bin hektara ulaştığı belirtilmektedir. Bu kayıpların tespitine yönelik Bakanlığınızın çalışmaları nelerdir?
3. Ağaç kesimlerinin Tarım ve Orman Bakanlığı’nın izni ile yapıldığı ifade edilmektedir. Bu iznin verilme gerekçesi nedir? Bu konuda bölgede bir çevresel etki değerlendirme raporu hazırlanmış mıdır?
4. Diyarbakır’da son 5 yıl içerisinde petrol arama çalışmaları nedeniyle kaç ağaç kesilmiştir? Kaç hektar tarım arazisi yok olmuştur?
5. Bakanlığınız, bölge halkının taleplerini dikkate alarak projeyi durdurmayı veya alternatif çözümler üretmeyi planlamakta mıdır?
6. Petrol arama faaliyetlerinin bölgedeki ekosistem, tarım, hayvancılık ve ormanlık alanlar üzerindeki uzun vadeli etkilerine yönelik bir çalışma yapılmış mıdır? Yapıldıysa bu çalışmaların sonuçları nelerdir?
7. Bölgedeki petrol arama ve sondaj faaliyetleri sırasında kullanılacak kimyasal maddelerin, yeraltı su kaynaklarına ve tarım arazilerine olası zararları konusunda bir inceleme yapılmış mıdır? Bu konuda halkın bilgilendirilmesi sağlanmış mıdır?
8. Sismik arama ve sondaj faaliyetleri sırasında bölgedeki doğal yaşamın (fauna ve flora) korunması için alınan tedbirler nelerdir?
9. Bölge halkı ile projeler öncesinde bir bilgilendirme veya halkın katılımını sağlama toplantısı yapılmış mıdır? Eğer yapılmadıysa, Bakanlığınızın bu projelere ilişkin halkı bilgilendirme ve onların onayını alma konusundaki yaklaşımı nedir?
10. 1990’lı yıllarda güvenlik gerekçesiyle boşaltılan köylerin yeniden iskân edilmesinin teşvik edilmesi gerekirken, bu tür ekolojik yıkım projeleri ile halkın yeniden köylerinden göç etmeye zorlanması Bakanlığınızca nasıl değerlendirilmekte ve önlenmektedir?

Kaynak: Bülten