DİYARBAKIR - Eser Karayel, geçen sezon özellikle Amedspor - Iğdırspor maçında yaşanan “sahte bilet” sorunuyla ilgili suç duyurusunda bulundu. Karayel Amedspor’un Kürt toplumundan aldığı güçlü destekle, büyük taraftar kitlesi olan bir takım olduğunu ancak kurumsal yapılanmanın henüz buna uygun organize olamadığını söyledi.
Psikolog, yazar ve yorumcu Eser Karayel, Amedspor’un zorluklara karşı verdiği mücadeleye dikkat çekerken takımın doğru bir kurumsallaşmaya gidebilmesi için herkesin katkısına ve yapıcı eleştirilerine ihtiyaç duyduğunu vurguladı.
Taraftarlar gözaltına alınıyor ama sahte bilet basanlar kamuoyundan saklanıyor
Kurum yöneticilerinin sorumlu ve şeffaf davranması gerektiğini belirten Eser Karayel, değerlendirmesine şöyle devam etti:
“Şimdi son günlerde tekrar yönetimle ilgili bazı konular medyada yer alınca yönetim kurulunun veya istişare kurulunun yaptığı basın açıklamasında Aziz Bey'in bu konuyla ilgili söylediği cümleler oldukça dikkat çekici. Suçluları bildiklerini, tespit ettiklerini, itiraf ettirdiklerini, hatta bu itirafların ses kayıtlarını bile aldıklarını söyleyince; bu açıkçası çok büyük bir tutarsızlığa işaret ediyor. Yani stadyumdan, taraftarlar polise gözaltına aldırılabilir, gözaltına aldırılıyor ama esasında suçu işleyen, ‘çete kuran’ yani kendi ifadeleri böyle ve bu insanlara hiçbir şey yapılmıyor. Kamuoyundan bu insanlar saklanıyor. Bu çok önemli bir tutarsızlık. Etik anlamda da büyük bir problem. Doğal olarak tabii ki sonuçta benim suç duyurumdaki öncelikli hedef bu çeteler, kişiler, her kimse. Kürt spor kulübünün, taraftarlarının haklarını, hukukunu istismar eden, çalan, çırpan kişilerdir. Yine bunlarla birlikte, doğal olarak bu süreçlerde bu camianın emanet edildiği yöneticilerin de görevi; hem olanları kamuoyuyla şeffaf bir şekilde paylaşmaları hem de görevlerini eksiksiz bir şekilde yerine getirmeleridir. Tabii buradaki esas öncelik suçu işleyen kişilerin ahlaki ve hukuki anlamda gerekli bedellerini ödemeleridir.”
"Kürt taraftar, yönetimin şikayetiyle polis tarafından gözaltına alındı"
Karayel değerlendirmesinde, “Sivil toplum kuruluşlarının her türlü iş ve işleminin kamuoyu vicdanına yakışması, şeffaf olması ve aynı zamanda kendi değerleriyle tutarlılık göstermesi çok önemlidir. Şimdi geçen sezonun son haftalarına geldikçe doğal olarak şampiyonluk heyecanı kente, genel olarak Kürt toplumunda oldukça yükseldi. Doğal olarak bu stadyuma da daha çok insanın taşınmasını sağladı. Bu yaşandıkça da bilet meselesiyle ilgili sorunlar olduğu ortaya çıkmaya başladı. O dönemde yönetimin de özellikle Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Elaldı da oldukça tepkiliydi ve şikayet ederek yer yer açıklamalar yaptığını gördük hep birlikte. Tabi sonuçta arka plandaki detayları bilme şansımız yok. Özellikle Iğdırspor maçı öncesinde de özellikle yine hararetli bir şekilde bu konuda açıklamalar yapıldı, işte sahte biletle stada gelenlere polisin müdahale edeceği, işlem yapılacağı falan paylaşıldı. Ki bunlar da hepimizi şaşırtmakla birlikte durumu izlemeye devam ettik. Ve stadyumda birçok Kürt taraftar, yönetimin şikayetiyle polis tarafından gözaltına alındı” ifadelerine yer verdi.
Emek verenler değerlidir ve yapıcı eleştirilere de tabidir
Amedspor’un hızlı bir şekilde büyük kitle ve taraftar desteği aldığını ve almaya devam ettiğini hatırlatan Karayel, emek veren insanların değerli olduğunu ve o emek ve değerleriyle Amedspor’un doğru bir kurumsallaşmaya gitmesi için çaba harcamaları gerektiğini dile getirdi.
“Amedspor oldukça temsili bir yapı olarak kuruldu. İlk günden bugüne şuankiler dahil olmak üzere bir sürü yönetici, sporcu, çalışan emek verdi. Hepsinin verdiği emek çok saygı değerdir. Değer olmalarının yanında hepsi de yapıcı eleştiriye tabidir. Amedspor artık her geçen yılla birlikte büyümeye devam ediyor, daha çok insanın daha çok Kürdün ilgisini çekmeye başlamasıyla artık milyonlara evrilme döneminde. Geçen gün toplumumuzda tırnak içinde söylüyorum bir “misafir” olan teknik direktörümüz Ersun Yanal bile 30 milyondan bahsetti.Böyle bir potansiyeli gerçekten var.” İfadelerini kullanan Karayel, “Tabii bu kadar büyüme beraberinde bazı sancıları, bazı aşamaları getiriyor. Burada yöneticilerin işte istişare kurulu, denetleme kurulu, disiplin kuruluşu kulübün hangi mekanizmaları varsa bu büyümeye denk düşecek kurumsal adımlar atması gerekiyor. Bunu kısaca ifade etmek gerekirse 30 milyon kişinin desteklediği bir yapıyı 3 kişi yönetemez” diye ekledi.
Yeni bir vizyona ihtiyaç var
Amedspor’un destek olarak gelişmesine uygun olarak kurumsallaşması için herkesin sorumlu davranması gerektiğini söyleyen Eser Karayel, değerlendirmesini şu ifadelerle bitirdi:
“Çalıştaylar düzenlemek, taraftar gruplarıyla, kamuoyuyla, düşünme, tartışma, fikir geliştirme mekanizmalarını geliştirmek için hepimize görevler düşer. Herkes de emin olsun ki Kürt toplumu, Kürdistan toplumunun içerisinde çok sayıda insan seve seve de bilgisiyle, tecrübesiyle, donanımıyla bunlara karşılıksız destek verir. Bu süreçlerin yaşanması lazım. Yani bu büyümenin karşılığını verecek mekanizmaları inşa etmek gerekir. Kulübün kapılarından halka açılması, yeni bir üyelik sisteminin düşünülmesi, yeni kurulların, birimlerin. Bunların hiçbiri bir günde olacak şeyler değil. Bu vizyonu ortaya koymak lazım. Şu anda kullanılan kulüp içerisinde yapısal olarak kullanılan mekanizmaların belki bir dönem kulübü korumak, savrulmaların önüne geçmek için mutlaka iyi niyetle düşünülmüştür.
Ama günümüzde artık ihtiyacı karşılayamayacağı çok bellidir. Çok büyüyecekse bu camia ki bunu hak ediyor fazlasıyla. Yani dünyanın birçok yerinden insanlar Kürtlerin milli takımı duygusuyla destek veriyorsa, ki bu onlarca milyonluk bir nüfusun desteği potansiyeli demektir. Bunu karşılayabilecek mekanizmalar için aklın, kapıların açılması, bu konuda kapsamlı çalışmalar için ortaya bir vizyon koyulması gerekiyor. Bu tabii ki hepimizin görevidir. Hepimiz buna katkı sunmak isteriz. Burada bu süreçleri hazırlayacak kişiler de tabii ki yetkili kişilerdir.