DİYARBAKIR

Sezai Karakoç Müzesi Giriş Ücreti Alıyor Mu 2024? Nerede? Nasıl Gidilir?

Bu yazımızda Ergani'de bulunan Sezai Karakoç müzesinden bahsedeceğiz. Müzeyle ilgili bilgi verirken "Sezai Karakoç müzesi giriş ücreti ne kadar" sorusunu da yanıtlayacağız. İyi okumalar!

Abone Ol

Dünyanın en eski şehirlerinden Diyarbakır, medeniyetlerin beşiği ismini taşımaya layık bir geçmişe sahiptir. Bilinen tarihi boyunca onlarca medeniyete ev sahipliği yapan şehir, her biri ayrı ayrı tarihi değer taşıyan ilçeleriyle de büyük rağbet görüyor. Bu ilçelerin en büyüklerinden olan Ergani, hem il ekonomisine katkısı, hem de 9.000 yıllık tarihi ile öne çıkmaktadır. Bunun yanı sıra ilçede bulunan Sezai Karakoç müzesi de ülke çapından ziyaretçi çekiyor. İlçeye gelenlerin ilk sorularından biri de "Sezai Karakoç müzesi giriş ücreti ne kadar" oluyor. 

Sezai Karakoç Kimdir?

Tam ismiyle Ahmet Sezai Karakoç, 22 Ocak 1933-16 Kasım 2021 tarihleri arasında yaşamış bir şairdir. Cumhuriyet dönemi Türk şiirinin en önemli isimlerinden biri kabul edilir. 

Kendisi orta halli bir tüccarın oğlu olarak Diyarbakır'ın Ergani ilçesinde dünyaya geldi. İlköğretim ve lise eğitimlerini de yine Ergani'de tamamladı.

1950'li yıllarda Mülkiye'de eğitim görürken Cemal Süreya gibi isimlerle dostluk kurdu. Şiir anlayışı bu isimlerle yan yana şekillendi. Bu nedenle kendisi daha çok metafizik konuları ele alsa ve İslamcı karakteriyle öne çıksa da İkinci Yeni akımının bir parçası sayılmaktadır.

Uzun ömrüne on şiir kitabı sığdıran Sezai Karakoç'un en bilinen şiirleri, gençliğinde aşık olduğu Muazzez Akkaya'ya yazdığı "Mona Rosa" ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sık sık okuduğu "Sürgün Ülkeden Başkentler Başkentine" olarak özetlenebilir.

Sezai Karakoç, 16 Kasım 2021 tarihinde yaşlılığa bağlı kalp krizi nedeniyle 88 yaşında hayata gözlerini yumdu. Kendisinin mezarı İstanbul'un Fatih ilçesinde bulunan Şehzade Camii'nin bahçesindedir.

Sezai Karakoç Müzesi Neler Var?

Sezai Karakoç müzesi giriş ücreti hakkında bilgi vermeden önce müzeyi tanıtmakta fayda var. Nitekim müzeyi ziyaret etmek isteyenler Sezai Karakoç müzesi giriş ücreti öncesi müze kataloğu hakkında da bilgi edinmek istiyor.

Diyarbakır'ın Ergani ilçesinde doğup büyüyen Sezai Karakoç, ilk şiirlerinden birinde bizzat Ergani'yi dahi konu edinmiştir. Bu şiir maalesef günümüze ulaşamamıştır.

Ergani ilçesi, bizzat bağrından çıkan Sezai Karakoç'u asla unutmadı. 2013 yılında, Sezai Karakoç'un 80. doğum günü anısına 1891 yılında inşa edilen eski Hükümet Konağı binası restore edilerek Sezai Karakoç Müzesi ve Kültür Evi'ne dönüştürüldü.

Müzenin duvarlarında Sezai Karakoç'un şiirlerinin yer aldığı panolar geniş yer kaplamaktadır. Koridorlar ve galerilerin zeminleri ise kitap kapaklarından oluşan materyallerle kaplanmıştır.

Müzenin bir odasında bizzat Sezai Karakoç belgeseli yayınlanmaktadır. Ziyaretçiler, dilerlerse bu odada oturup şairin hayatı ve sanat anlayışı hakkında bilgi edinebilmektedir. 

Belgesel odasında aynı zamanda Sezai Karakoç'un kitaplarının yanı sıra özel eşyaları ve belgeleri yer almaktadır. Burası ünlü şairin kişiliğini yansıtan bir ayna konumundadır aslında.

Müzenin diğer odalarında ise daha çok Ergani'nin tarihi dokusunu yansıtan eşyalar ve kitaplar yer almakta. Sezai Karakoç müzesi hem ünlü şairin hayatını, hem de Ergani'yi konu edinen bir müzedir.

Sezai Karakoç Müzesi Giriş Ücreti

Müze hakkında en merak edilen soru, müzenin içeriğinden ziyade ücreti. Zaten internette de Sezai Karakoç müzesi giriş ücreti ne kadar oldu sorusu en üstlerde yer alıyor.

Ziyaretçilere bu aşamada iyi bir haber vereceğiz: Sezai Karakoç müzesi giriş ücreti almayan bir müze!

Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde faaliyet göstermeyen, Ergani Belediyesi tarafından kurulmuş olan müze, ziyaret etmek isteyen herkes için ücretsizdir.

Sezai Karakoç Müzesi Nerede?

Sezai Karakoç müzesi, Diyarbakır'ın nüfus olarak en büyük çevre ilçesi olan Ergani'de yer almaktadır. Kazılar sonucu tarihinin 9.000 yıl öncesine kadar uzandığı tespit edilen Ergani, Osmanlı Devleti döneminde bizzat il merkezi konumundaydı.

Cumhuriyet döneminde Diyarbakır şehir merkezinin gölgesinde kalan Ergani yine de asla önemini kaybetmedi. İlçe halen her yıl binlerce turiste ev sahipliği yapmaktadır.

Sezai Karakoç'un dünyaya geldiği ilçe olan Ergani ile Diyarbakır arasında sadece 56 kilometre bulunuyor. Yani sadece 50 dakika gibi bir süre içinde Ergani'ye ulaşabiliyorsunuz.

Sezai Karakoç müzesi nasıl gidilir sorusuna yanıt verdik, son olarak da müzenin açık adresini paylaşalım;

  • Saray, 21950 Ergani/Diyarbakır, Türkiye