DİYARBAKIR - DEM Parti’nin yönetimindeki Diyarbakır'ın Silvan İlçe Belediyesi, Kürtçe kreş açacak.
Silvan Belediyesi’nden yapılan açıklamada, “Belediye meclisimizin Ağustos ayı meclis toplantısında almış olduğu karar ile önümüzdeki günlerde ilçemiz de Kürtçe anadilinde eğitim verecek bir kreşin açılacak” denildi.
Açıklamada, kreşin Kürtçe dil eğitimine odaklanacağını ve çocukların erken yaşta kendi anadillerini öğrenme fırsatı bulacağı belirtildi ve kreşte, çocuklara Kürtçe dil eğitiminin yanı sıra, oyun temelli öğrenme ve sosyal beceri gelişimine yönelik programlar da sunulacağı kaydedildi.
Öte yandan belediye kreşi, Kürtçe anadilinde eğitim veren ilk kreş olma özelliği taşıyacak.
Silvan Belediyesi Eşbaşkanı Kadri Esen, değerlendirmelerde bulundu.
Belediyeyi ağır bir borçla devraldıklarını belirten Esen, Silvan Belediyesi’nin iki dönem boyunca kayyımla yönetildiğini, bu esnada dil ve kültür alanında hizmet veren çok sayıda kurumun kapatıldığını belirtti.
“Belediyeyi çift dilli yaptık”
Esen, “Belediyeye geldiğimiz ilk günden beri biz belediyeyi iki dilli yaptık. Resmi işlemlerimizi Türkçe yapıyoruz ancak toplumla diyaloğumuz ve sosyal medya hesaplarımızın tamamı çift dilli. Şimdi de biz çalışmalarımızı kurumsallaştırmak adına çalışıyoruz” dedi.
İlçede öncesinde de Kürtçe bir ana okul olduğunu ancak kayyum döneminde Milli Eğitim Bakanlığına devredildiği Esen, binayı alamadıklarını, çünkü mahkemeye gidildiği bilgisini verdi.
Kürtçe kreş kararının henüz karar aşamasından geçtiğini, uygulamaya geçilmediğini kaydeden Esen, belediyeye ait pek çok binanın ve yapının devlet kurumlarına verildiği için kreş için yer bakacaklarını belirtti.
Açacakları kreşin her kesimin çocukları için olacağını dile getiren Esen, kreşin ücretsiz olacağını söyledi.
“Kürtleri sembol eden isimleri istedik”
Silvan’da Kılıçaslan Meydanı’nın isminin “Rindêxan” olarak değiştirdiklerini belirten Esen, şu ifadeleri kullandı:
“Bu meydan 2 sene önce kayyımlar tarafından yaptırıldı ve o isim tercih edildi.
Ancak Silvan'da Kürtler yaşadığı için, biz de sokaklarımızın, caddelerimizin, meydanlarımızın Kürtleri temsil ve sembol eden isimlere sahip olmasını istedik. Rindêxan ismini koyduk.
Ancak yetkililerin de onayından geçmesi gerekir. İlçede en üst düzey makam kaymakam ve dolayısıyla kaymakamın da onaylaması gerekiyor.”
Köylere Kürtçe tabela
Esen, “Biz Meclis’te karar alarak köylerimize, dağlarımıza, ovalarımıza, kaynaklarımıza da Kürtçe isim tabelası koyacağız. Kent girişinde İngilizce, Kürtçe ve Türkçe tabela koyduğumuz gibi. Kürtçe demeyelim elbette, zira pek çok kadim dilden gelen isimler de var. Köylerin eski isimlerini yeniden tabela olarak asacağız” dedi.