DİYARBAKIR

Sosyal ve ekonomik eşitsizlik: Gecekondulardan milyonluk dairelere

Türkiye'de sosyal ve ekonomik eşitsizlik, gecekondu bölgeleri ile lüks konutların yanı başında yükselmesiyle gözler önüne seriliyor. Bu zıtlık, toplumun farklı kesimleri arasındaki derin uçurumun ve yaşam standartlarındaki çarpıklığın somut bir yansıması.

Abone Ol

Süreç içerisinde Diyarbakır merkez nüfusunun artması, kentin yerleşim yüz ölçümünün genişlemesine neden olarak, şehir dışı diye kabul gören kimi kırsal yerleşim birimlerinin kent alanı içerisine alınmasına sebebiyet hazırladı. Fakat şehrin yerleşim yüz ölçümünün genişlemesi nedeni ile kent içerisine giren söz konusu bu alanlar kentsel yapı imar ve projeleri ile şehirleşen Diyarbakır kent merkezine çarpık bir görünüm kazandırdı.

Bu kimi alanlardan biride kuşkusuz Kayapınar ilçesine bağlı Mezopotamya mahallesi oluyor. Mezopotamya mahallesi kentin nüfus ve yerleşim alanları artmadan önce kırsal alan olan yerleşim birimi idi. Zaman ile kent ile bir bütün haline geldi. Şu sıralarda Mezopotamya mahallesinde geniş yollar, eğitim, sağlık kurumları, sosyal ve kültürel mekanlar ve donatılar ile tam teşekküllü bir yerleşim alanı.

Bunun yanısıra Mezopotamya mahallesi günümüz içinde bloklar halinde her türlü sosyal donatıya sahip ve yeşil alanları ile göz kamaştıran devasa yüz ölçümü ile kaplı değeri milyonlar ile ifade edilen sitelerden oluşan konutlardan oluşuyor. Ancak kentleşmenin bütün gereksinimini sağlayan Mezopotamya mahallesinde geçmiş dönemlerin ürünü olan çarpık yerleşim birimleri de bulunuyor.

Milyonlarca lira değerindeki siteler hemen yanı başında gecekondular ile iç içe duruyor. Bu durum esasında beşeri düzen içerisinde büyük bir soruna işaret ediyor. Bu sorun kimi kesimlerin sosyal ve ekonomik düzenden eşit miktarda yararlanmaması oluyor. Bu ise sosyal ve ekonomik eşitsizliğin en temel somut görünümü.