HABERLER

Yargıtay, Diyar galeria davası'nda kararın bozulmasını istedi

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Diyarbakır'da yıkılan Diyar Galeria binasında 89 kişinin hayatını kaybetmesine yol açan davada eksik incelemeler ve araştırılmayan iddialar nedeniyle kararın bozulmasını talep etti.

Abone Ol

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Diyarbakır'da 6 Şubat 2023'teki büyük depremin ardından yıkılan Diyar Galeria sitesindeki davada verilen kararı, eksik raporlar ve iddiaların araştırılmaması gerekçesiyle bozulmasını istedi. Depremde 89 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan yıkımın ardından, Diyarbakır 11'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nin sanıklara verdiği cezanın yetersiz olduğunu vurgulayan Yargıtay, olayın hukuki boyutunu tam anlamıyla incelemeyen bir karar verildiğini belirtti.

Eksik inceleme ve araştırmalar

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Diyarbakır 11'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nin, müteahhit Sedat Eser, Mehmet Şirin Yiğit, Şeyhmus Yiğit ve inşaat mühendisi Tevfik Demir'e "bilinçli taksir" suçundan verilen 17 yıl 6'şar ay hapis cezasını ve müteahhit Eser hakkındaki davanın düşürülmesine yönelik kararı bozulması gerektiğini belirtti. Savcılık, davanın eksik raporlar ve diğer kişiler hakkında yapılmayan soruşturmalar nedeniyle hatalı olduğunu ifade etti.

Kolon kesilme iddiası ve yapısal sorunlar

Mütalaada, binanın zemin katındaki kolonların tıraşlanıp tıraşlanmadığı ve bu durumun yıkımda etkili olup olmadığına dair soruşturma yapılmadığı vurgulandı. Ayrıca, B ve D bloklarının altında inşa edilen proje dışı yüzme havuzunun zemine aşırı yük bindirip bindirmediği ve gerekli yalıtımın sağlanıp sağlanmadığının da araştırılmadığı kaydedildi. Sitedeki sakinler tarafından dile getirilen kolon kesilme iddiaları ve diğer yapısal zafiyetlerin de yargı sürecine yansımadığı belirtildi.

Eksik bilirkişi ve soruşturma ihmal edildi

Yargıtay, davadaki bilirkişi raporlarında uzman eksikliklerine dikkat çekti. İnşaat mühendisliği dışındaki uzmanlık alanlarındaki raporların eksik olduğu vurgulandı. Özellikle, donatı-korozyon ilişkisi gibi önemli teknik detayların yeterince incelenmediği ve bu eksikliklerin yargılama sürecinde tartışılmadığı ifade edildi.

Davanın hukuki sonuçları

Savcılık, eksik kovuşturma ile verilen cezaların, olayın tüm boyutlarını ortaya koymadığını ve bu nedenle kararın hukuka aykırı olduğunu belirtti. Yargıtay’a sunulan mütalaada, dosyadaki eksikliklerin giderilmesi için kapsamlı bir inceleme yapılması gerektiği vurgulandı.