DİYARBAKIR

Yazar Mehmed Uzun mezarı başında anıldı

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Serra Bucak ve Doğan Hatun, sivil toplum örgütü temsilcileri ve edebiyatçıların katılımıyla Kürt edebiyatının önemli isimlerinden Yazar Mehmed Uzun mezarı başında anıldı.

Abone Ol

Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı tarafından Yazar Mehmet Uzun’un ölüm yıl dönümü nedeniyle Mardinkapı Mezarlığında anma etkinliği düzenlendi. Anmaya, Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Serra Bucak ve Doğan Hatun, siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri, Uzun’un yakınları, arkadaşları ve edebiyatçı dostları katıldı. 

Eş Başkan Hatun: Kelimelerimizde var olmaya devam edecek

Anmada konuşan Eş Başkan Doğan Hatun, Mehmed Uzun’un eserlerinde Kürt edebiyatına bir kelime katmak isteyenleri işlediğini hatırlatarak, “Ne yazık ki çok erken aramızdan ayrıldı. Fakat onun eserleri kıyamete kadar etkisini sürdürecek” diye konuştu. 

“Kürtçe var oldukça o da hep dilimizde, kelimelerimizde var olmaya devam edecektir” diyen Hatun, Uzun’la ilgili özel bir anısını paylaştı. Hatun, “Onun edebiyatıyla yeni tanışmıştım. Kitabını okumayı bitirdiğimin ertesi günü acı haberini aldık ve çok üzüldüm” dedi. Mehmed Uzun’un modern Kürt edebiyatının temellerini attığını söyleyen Hatun, Kürtçeye ve Kürt edebiyatına sahip çıkmaları için gençlere çağrıda bulundu. Hatun, ayrıca Uzun’un hastalık süresince yanında olan DBB eski Belediye Eş Başkanı Selçuk Mızraklı’nın da mesajını ve salamlarını iletti.  

Avcıkıran: Mehmed ülkesinde ölmek istedi

Diyarbakır Tabipler Odası eski Başkanı Adem Avcıkıran da 17 yıldır çocukluk arkadaşı Mehmed’i andıklarını, bu yıl belediyenin katkıları sayesinde sayılarının arttığını belirterek, Eş Başkanlara teşekkür etti. Birlikte büyüdüğü Uzun’la anılarını paylaşan Avcıkıran,  12 Mart 1971’deki darbede Mehmed Uzun’un gözaltına alındığını ve bir süre cezaevinde kaldığını, ardından yollarının 1975’te Ankara’da tekrar kesiştiğini anlattı. Avcıkıran, “Ankara’da ayrı fakültelerde birlikte okuduk. 1978’de yurt dışına çıktı ve bu kez benim cezaevi sürecim başladı. 1991’te tekrar yolumuz kesişti.” diye konuştu 

Mehmed Uzun’un ülkesinde ölmek istediğini ifade eden Avcıkıran, Uzun’un hastalığı sürecinde hastane bahçesinde okurlarının, dengbêjlerin ve Diyarbakır halkının ona nasıl sahip çıktığını hatırlattı. 

DBP Diyarbakır İl Eş Başkanı Sultan Yaray ise Mehmed Uzun’un Kürt Edebiyatına çok büyük bir katkı sunduğunu ve dolayısıyla modern Kürt Edebiyatının mihenk taşlarından olduğunu söyledi.   

Uzun’un ağabeyi Mustafa Uzun da bu yıl ki anmada kendilerini yalnız bırakmadıkları için Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür etti. 

Edebiyatçılar yazdıklarıyla var olurlar

Yazar Şeyhmus Diken, 2000 yılında gittiği Stokholm’de Mehmed Uzun’la olan bir anısını paylaştı. Diken sözlü tarih çalışmaları yaptığı için Uzun’un kendisine bir kasetçalar hediye ettiğini ifade eden Diken, “Kasetçaları uzun süre kullandım. Mehmed’in öldüğü gün o kasetçalar bozuldu” dedi. Edebiyatçıların diğer bütün alanlarda çalışanlardan çok daha “şanslı” kesim olduğuna vurgu yapan Diken,  “Çünkü siyasetçiler dâhil bütün isimler yaptıkları işlerle zamanla unutulurlar. Ama edebiyatçılar yazdıklarıyla var olurlar. Tıpkı Ehmedê Xanî, Melayê Cizîrî,  Shakespeare, Ahmed Arif gibi. Mehmed de bunlardan biridir” diye konuştu. 

Uzun’un mezarı çiçeklerle donatıldı

Eş Başkanlar ve katılımcılar, yapılan konuşmaların ardından Uzun’un kabrine çiçek bıraktı.