Her kentin bir arkeoloji müzesi bulunur, fakat bu kentler arasında Diyarbakır kadar geniş bir tarihi barındıranı az sayıdadır. Bilinen tarihi en az 4.000 sene öncesine dayanan Diyarbakır, onlarca farklı medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Her bir medeniyet şehre imzasını atmıştır. Dolayısıyla şehir için "medeniyetlerin beşiği" ifadesini sık sık kullanıyoruz.
Diyarbakır'ı gezmek isteyenlerin yanı sıra Diyarbakır'da yaşayan vatandaşlarımız da Diyarbakır Arkeoloji müzesi giriş ücreti hakkında bilgi edinmeye çalışmaktalar. Bu yazımızda sizlere yardımcı olacak ve güncel tarifelerden söz edeceğiz. İyi okumalar!
Diyarbakır Arkeoloji Müzesi Giriş Ücreti Ne Kadar?
Diyarbakır Arkeoloji müzesi giriş ücreti ziyaret öncesi turistler tarafından en çok sorulan soru konumunda. Bu tarihi koklamak isteyen kişiler Diyarbakır Arkeoloji müzesi giriş ücreti konusunda bilgi edinmek istiyor.
Diyarbakır Arkeoloji müzesi yerli turistler için bir giriş ücretine sahip değil. Eğer ki Müzekart sahibiyseniz sadece kartınızı göstermeniz yeterli oluyor.
Güncel Müzekart ücreti ise 60 TL. Müzekart çıkarttıktan sonra bir yıl boyunca bu kartı kabul eden tüm müzelere ücretsiz bir şekilde girebiliyorsunuz.
Yabancı turistler için ise 3 Euro tutarında bir ücret isteniyor.
Diyarbakır Arkeoloji Müzesi Tarihi
Diyarbakır Arkeoloji müzesi giriş ücreti hakkında merak edilenleri yanıtladık. Şimdi de Türkiye'nin en eski müzelerinden olan bu müze hakkında bilinmesi gerekenlerden bahsedelim.
Diyarbakır'ın ilk müzesi olan Arkeoloji müzesi kapılarını ilk olarak 1934 yılında açtı. Müzenin ilk adresi Ulu Cami'nin batısındaki Artuklu Hükümdarı el-Melikü's-Sâlih Mahmud zamanında yaptırılmış olan Sincariye (Zinciriye) Medresesi oldu. 1934-1986 yılları arasında bu adreste hizmet veren müze, 1986-1993 yılları arasında kapalı kaldı. 1993 yılında Elazığ Caddesi üstünde bulunan yeni binasına taşınarak yeniden faaliyete geçti.
Elazığ Caddesi'nde bulunan binada 1993-2015 yılları arasında hizmet veren Diyarbakır Arkeoloji Müzesi, 2015 yılında ise Sur ilçesinde yer alan İç Kale mevkiine taşındı. O dönem açık hava müzesi olarak düzenlenen İç Kale'de Arkeoloji müzesi için de büyük yer ayrıldı.
Diyarbakır Arkeoloji Müzesinde Neler Var?
Diyarbakır Arkeoloji müzesinin koleksiyonunda 2023 yılı itibarıyla tam 29.270 adet envanterli eser kayıtlıdır. Bu eserler çok uzun bir zaman dilimine yayılmış ve şehrin tarihine ışık tutan eserlerdir.
Diyarbakır Arkeoloji Müzesi'nde arkeolojik eserlerin yanı sıra etnografik unsur taşıyan eşyalar da yer almaktadır. Müze bu özelliğiyle bir Arkeoloji müzesinden de öte bir tarih müzesidir
Müzenin koleksiyonunda Geç Paleolotik, Neolotik, Kalkolotik, Hitit, Asur, Roma, Bizans, Erken Hristiyan, Emevi, Abbasi, Selçuklu, Artuklu, Akkoyunlu, Karakoyunlu ve Osmanlı çağlarına ait arkeolojik eserler sergilenmektedir.
Diyarbakır Arkeoloji Müzesi Kaça Kadar Açık?
Diyarbakır'ın en önemli müzesi diyebileceğimiz Arkeoloji müzesi, Pazartesi günleri harici haftanın tüm günleri ziyarete açıktır.
Diyarbakır Arkeoloji müzesi çalışma saatleri, Kültür ve Turizm Bakanlığı internet sitesinde şu şekilde belirtilmektedir:
- Diyarbakır Arkeoloji müzesi Açılış Saati: 08:30
- Diyarbakır Arkeoloji müzesi Kapanış Saati: 20:00
- Diyarbakır Arkeoloji müzesi Gişe Kapanış Saati: 19:30
Eğer ki müzeyi görmek istiyorsanız, müze Pazartesi harici her gün tam on bir saatliğine kapılarını turistler için açmakta. Tematik Teşhir salonu harici tüm kısımlar ziyarete açık.
Diyarbakır Arkeoloji Müzesi Nerede?
Diyarbakır Arkeoloji Müzesi, şehrin asıl tarihi kısmı olarak kabul edilen Sur ilçesinin doğusundaki İç Kale'de yer almakta. 2010'ların başında tamamen müze olarak düzenlenen İç Kale, 2015 yılından beri Diyarbakır Arkeoloji müzesine de ev sahipliği yapıyor.
Diyarbakır Arkeoloji müzesi nasıl gidilir sorusunun cevabı basit: Dağkapı bölgesine giden herhangi bir otobüs hattını kullandığınız takdirde müzeye kolaylıkla varabiliyorsunuz.