Şair, yazar ve mimar Mehmet Kadri Göral, 5 Ocak 1948'de Diyarbakır'da dünyaya geldi. Diyarbakır Ziya Gökâlp İlkokulu ve Lisesi'nde eğitim aldıktan sonra, 1971 yılında Ankara Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi Mimarlık Bölümü'nden mezun oldu.

Göral, kariyerine Orman Bakanlığı Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nde başladı. Burada Mimar, Milli Park Planlama Uzmanı ve Proje Uygulama Müdürü olarak görev yaptıktan sonra, 2002 yılında kendi isteğiyle emekliye ayrıldı. 1996 ile 2000 yılları arasında Avustralya’nın Sydney şehrinde ikamet eden Göral, burada SBS Radyosunda söyleşilere katıldı ve Başkonsolosluğun kültürel etkinliklerinde şiir dinletileri sundu. Türkiye’de ise radyo ve televizyonlarda sohbet programlarına katıldı, okullarda konferanslar ve şiir dinletileri düzenledi.

Şiire olan ilgisi, okul dergilerinde yer alan şiirleri ezberleyip okuyarak başlayan Göral, lise yıllarında aşk, üniversite döneminde ise sosyal içerikli şiirler yazdı. Mehmet Akif Ersoy’a ithafen yazdığı ve “Mehmet Akif’i Anma Gecesi”nde okuduğu şiiri, ona moral ve güç verdi, bu sayede şiir yazmaya devam etti.

Üniversite yıllarında okulun “Öğrenci Birliği Kültür ve Edebiyat Kolu Başkanlığı” ve “Diyarbakır Yüksek Öğrenim Derneği Kültür Kolu Başkanlığı” görevlerini üstlenen Göral, o dönemde Yükseliş, Bazaltkent ve Esmerim dergilerinde yazı ve şiirler yayımladı.

“Şiir şairin, şair de toplumun aynasıdır” düşüncesiyle, 1996 yılında ilk baskısı yapılan “Küçe Kapısı” adlı kitabında Diyarbakır halkının yaşantısından kesitleri şiirsel bir anlatımla dile getirdi. Bu kitabındaki şiirleri, Edebiyatçı Mimarlar Antolojisi’nde ve birçok dergi ve gazetede yayımlandı.

1997 yılında, konuşma dilimizdeki İngilizce benzerlikleri sunduğu “Vuşşş…Kele” adlı kitabı yayımlandı. Diyarbakır’ın tarihini, kültürünü ve folklorunu konu alan “Cevahir Çıkını” adlı eseri ise 2009 yılında okuyucularla buluştu.

Mehmet Kadri Göral, 1996 yılında Diyarbakır Tanıtma ve Kültür Vakfı tarafından ödüle layık görüldü. Şiirlerinde Diyarbakır ağzını, folklorunu ve kültürünü büyük bir başarıyla yansıtan Göral, Diyarbakır tarih ve kültürü üzerine de önemli araştırmalar yapmıştır.

Eserleri:

Küçe Kapısı (şiir, 1996)

Vüşşş, Kele (şiir, deneme, inceleme, 1997)

Cevahir Çıkını (Araştırma-inceleme, 2009)

Mehmet Kadri Göral, Diyarbakır’ın kültürel mirasını şiirleri ve yazılarıyla yaşatmaya devam ediyor.