Diyarbakır Barosu Başkanı Abdulkadir Güleç, 8 yaşındaki Narin Güran'ın ölümüne dair dava hakkında açıklamalarda bulunarak, "Nevzat Bahtiyar'a verilen kararın eksik ve yanlış olduğunu düşünüyoruz. Gerekçeli kararı inceledikten sonra istinafa başvuracağız" dedi.

21 Ağustos 2024 tarihinde kaybolan ve 8 Eylül'de Eğertutmaz Deresi'nde cesedi bulunan Narin Güran’ın ölümüne ilişkin dava, 28 Aralık 2024 tarihinde karara bağlandı. Duruşmada, Narin Güran’ın annesi Yüksel Güran, abisi Enes Güran ve amcası Salim Güran, "iştirak halinde çocuğu kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Narin'in cesedini gömdüğünü itiraf eden Nevzat Bahtiyar’a ise sadece ‘suç delillerini gizlemek’ suçundan 4 yıl 6 ay hapis cezası verildi.

Yanıltıcı bilgilerle arama engellendi

Diyarbakır Barosu Başkanı Güleç, davanın detaylarını Artı Gerçek’e yaptığı açıklamalarda değerlendirdi. Güleç, "Narin Güran kaybolduktan beş saat sonra ailesi tarafından ihbar yapılmıştı. Ancak fail konumundaki Salim Güran ve diğer bazı aile üyeleri, yanıltıcı bilgiler vererek aramaları zorlaştırmış ve cesedin bulunmasını engellemeye çalışmışlardır" diye belirtti. Güleç, olayın ardından Nevzat Bahtiyar'ın cesedi dereye sakladığını itiraf ettiğini ve olay yerinde keşif yapıldığını da vurguladı.

Sanıkların savunmalarının çürütülmesi

Duruşmalarda savcılığın mütalaasını sunduğuna dikkat çeken Güleç, "Savunmamızda sanıkların ortaya attığı tüm iddiaları çürüttük. Sanıkların ceza alması için güçlü deliller sunduk" ifadelerini kullandı. Güleç, sanıkların, Narin Güran’ın kim tarafından öldürüldüğünü gizlemek amacıyla ağız birliği içinde hareket ettiklerini de belirtti.

Nevzat Bahtiyar’a verilen karar eleştirildi

Güleç, duruşmada Nevzat Bahtiyar’a verilen cezanın yanlış olduğunu ifade etti. "Biz, Bahtiyar’ın da 'iştirak halinde çocuğu kasten öldürmek' suçundan cezalandırılmasını bekliyorduk. Ancak mahkeme, Bahtiyar hakkında sadece delilleri yok etmekten cezalandırma yaptı. Bu karar eksik ve yanlıştı. Gerekçeli karar sonrasında istinaf başvurusu yapacağız" dedi.

Yeni yılın ilk bebeği dünyaya geldi Yeni yılın ilk bebeği dünyaya geldi

Baroların katılımı hukukun güçlenmesine katkı sağlar

Diyarbakır Barosu'nun davaya müşteki olarak katılmasının büyük bir kazanım olduğunu belirten Güleç, bu kararın emsal teşkil etmesini umduğunu söyledi. Güleç, "Barolar, insan hakları ihlallerine karşı mücadelede önemli bir rol oynamalıdır. Narin Güran davası, baroların katılım taleplerinin kabul edilmesi gerektiği konusunda bir örnek olmalıdır. Bu, hukuk örgütlerinin etkinliğini artıracaktır" ifadelerini kullandı.

Diyarbakır Barosu, Narin Güran cinayetinin ardından dava sürecinde önemli bir rol oynadı ve bu davanın sonucunun, baroların ve hukuk örgütlerinin katılımı açısından önemli bir emsal oluşturması bekleniyor. Güleç ve Baro, gerekçeli kararın ardından istinaf başvurusu yaparak, adaletin tam anlamıyla sağlanması için mücadeleye devam edeceklerini belirtti.

Kaynak: Artıgerçek