En güzel karpuz nasıl seçilir? En güzel karpuz nasıl seçilir?

DİYARBAKIR- Diyarbakır'da Kurban Bayramı'nda, işaret tescil belgeli ciğer kebabı yoğun ilgi gördü; kent genelinde 15 ton ciğer tüketildi.

Diyarbakır'ın yöresel lezzetlerinden bakanlığı işaret tescil belgeli ciğer kebabı, Kurban Bayramı'nda da yerli ve yabancıların ilgi odak noktası oldu. Seyyar satıcılarla birlikte 550 ciğercinin bulunduğu kentte, bayramlaştırılabilmesi için 15 ton ciğer tüketildi. Ciğer kebabı ustalarından Remzi Dost doğru, bayramın ilk gününün kapalı olduğunu belirterek, “Bizim işletmemizde, 3 günlük bayram servisimizde bir tona yakın ciğer tükettik. Hamdolsun, bu sıcakta bile, bu dağılımda ve talebin olması bizi mutlu ediyor. Ciğerin kilosu 600 liradan alınır. Biz ise durumlarını 300 liradan veriyoruz. Geçen ramazan ayında yaklaşık 16- 17 derece sıcaklıkta varken bu Kurban Bayramı’nda yaklaşık 40- 42 tane kadar sıcaklık ovar. Sıcaklar işleri geçen bayrama göre bir miktarda olumsuzluk yaratıyor. Ama gene de hamdolsun fark hemen hemen kalmadı. Bu 3 günlük bayram sürecinde Diyarbakır genelinde yaklaşık olarak 15 ton ciğer kebabı tüketildi” dedi.

'Gelenlerin yüzde 40’ı turist'

Sur ilçesinde 25 yıldır ciğercilik yapıyor Dost doğru, “Yaklaşık 25 yıllık emeğimiz var bu meslekte. Diyarbakır ciğerleri çok lezzetlidir. Kuzu ciğeri seçenekleri. Hem taze, hem de ustaların biraz el lezzeti var. İşimizi değiştirmek ve ciddi bir iş yapmak için gerçekten de ciğerimiz bambaşka oluyor. Diyarbakır'da şu an yüzde 40'ı yabancı geliyor sıcağa rağmen. Yüzde 60'ı da yerli geliyor. Karadeniz'den buraya gelen insanlar var. Ege'den gelen var. İç Anadolu'dan gelen var. Batıdan gelenler var. Almanya'dan, Hollanda'dan, İngiltere'den, Kanada'dan geliyorlar. Gelen herkes ciğerimizi yiyor. Ciğerimizi de çok beğeniyorlar. Bu ciğerimiz herkesi bir araya getiriyor. Ben hep bunu üyesi. Hayatında asla sakatat kazanmamış insanların bile bu ciğer yemelerini tavsiye ediyorum. Çünkü ciğer etten de farklı, kıymadan da farklı. Her konuda farklı bir tat veriyor” diye konuştu. Diyarbakır ciğer kebabını ağır tükettiğini söyleyen Mesut Can Yalçın, “Bursa'dan geldim. Diyarbakır'a ilk gelişme. Çok nezih bir şehir, özellikle insanlar çok sıcak. Zaten lezzeti de ölen bir şey yok. Ciğerin anavatanına geldik, tadı çok güzel. Diyarbakır ciğerleri diğer yerlerle kıyaslayamam. Çok güzel, çok lezzetli” şeklinde konuştu. Ankara’dan Diyarbakır'ı gezmeye gelen Hatice Aralı ise, “Ankara'dan geliyoruz. İlk defa Diyarbakır'a geldik. Direkt buraya geldik. Normalde ciğer dönemlerinden biriyim, ama numarada. Ben yiyorsam, herkes evet” dedi.

Kaynak: DHA