Diyarbakır'da "kişilerin huzur ve sükûnunu bozma" suçundan hakkında 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası istemiyle soruşturma açılan bir kişi, uzlaştırma süreci kapsamında, şikâyetçi tarafın talebi üzerine ihtiyaç sahibi 5 kız çocuğuna bayramlık kıyafet ve ayakkabı alarak ceza almaktan kurtuldu.

Olay, Diyarbakır’ın Kayapınar ilçesi Medya Mahallesi'nde meydana geldi. Ev sahibi M.D., yasal kira artışı yapmasına rağmen kiracısı M.H.E'yi evden çıkması yönünde arayarak ve mesaj yoluyla rahatsız ettiği iddiasıyla şikâyet edildi. Şikâyetin ardından M.D. hakkında "kişilerin huzur ve sükûnunu bozma" suçlamasıyla soruşturma başlatıldı.

Dosya, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı Uzlaştırma Bürosu’na sevk edildi. Uzlaştırmacı Mehmet Ava tarafından yürütülen süreçte, taraflar uzlaşma yolunu tercih etti. Kiracı M.H.E., şikâyetini geri çekmek için ev sahibinin, ihtiyaç sahibi 5 kız çocuğuna bayramlık kıyafet ve ayakkabı almasını talep etti. M.D. bu şartı kabul ederek çocuklara bayramlıklarını ulaştırdı ve böylece yargılanmaktan kurtuldu.

Uzlaştırma Sistemi Etkin Rol Oynuyor

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı Uzlaştırma Bürosu, alternatif çözüm yöntemleriyle yargının yükünü hafifletmeyi amaçlıyor. 2023 yılında 5 bin 55 dosyanın ulaştığı büroya, 2024’ün ilk iki ayında 863 yeni dosya geldi. Son 14 aylık süreçte uzlaştırma teklifleri kabul edilen 2 bin 659 dosyanın, 2 bin 446’sı olumlu sonuçlanırken, 144’ünde anlaşma sağlanamadı.

Uzlaştırma sürecinin, tarafları yargı sürecine sokmadan anlaşma yoluyla çözüme ulaştırdığını belirten avukat Serap Yiğit Erkuş, bu yöntemin toplumsal barışa katkı sunduğunu ifade etti. Erkuş, uzlaştırmanın, "Tehdit", "Hakaret", "Kişinin huzur ve sükûnunu bozma" ve "Basit yaralama" gibi suçları kapsadığını belirterek, “Bu süreç sayesinde hem taraflar karşılıklı olarak anlaşmaya varabiliyor hem de hukuki süreç uzamadan çözüme ulaşılabiliyor” dedi.

Uzlaştırma yöntemi, mahkemeye taşınabilecek pek çok davanın daha kısa sürede çözüme kavuşturulmasını sağlarken, aynı zamanda toplumsal duyarlılığın artmasına da katkıda bulunuyor. Uzlaşma sonucu mağdurun talepleri yerine getirilirken, şüpheli de cezai yaptırımdan kurtuluyor.

Kaynak: AA