DİYARBAKIR- Diyarbakır'ın Kayapınar ilçesinde, Kahramanmaraş merkezli depremlerde ağır hasar gören binanın yıkılması sonrası hak sahipleri yerinde dönüşüm kararı aldı. 

Peyas Mahallesi’nde depremlerde ağır hasar alan 28 daireli Maf-1 Apartmanı’nın yıkımı tamamlandı. 32 hak sahibi, yüzde 50+1’i sağlayıp noter huzurunda karar bağladı. Hak sahipleri, daha sonra Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü ve Kayapınar Belediyesi ile resmi süreçleri tamamladı. Devletin de verdiği destekle yaklaşık 52 milyona mal olması beklenen yeni binanın bir yıl sonra teslim edilmesi hedefleniyor. 
Bina sakinleri adına konuşan hak sahibi Şehymus Yılmaz, binanın deprem anından itibaren ağır hasarlı tespit edildiğini ve aynı gün içinde boşaltıldığını söyledi. Binanın 3 ay içinde devlet tarafından yıkıldığını belirten Yılmaz, şu anda tarla vasfında olduğunu ifade etti. Bina sakinleri olarak acil toplantı yaptıklarını aktaran Yılmaz, “28 daire, 32 hak sahibinden oluşan binaydık. Yüzde 50+1’i toplayarak yerinde dönüşüm kapsamında devlete başvuru yaptık. Devletle sürecimiz şu an bitmiş durumda. Noterde hepimizin ortak kararını paylaşmış bulunduk. Ondan sonra Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği sürecimiz başladı. Nüfus müdürlüğüyle üç kere yazışma oldu. Çevre Şehircilik'teki arkadaşlar bu konuda bize çok büyük destek verdiler. Çevre Şehircilik sürecimiz bittikten sonra belediye kısmına başladık. Belediye kısmında süreci devam ettirdik. Bu aşamaya geldik, ruhsat çıkmış durumda” dedi. 

Dönüşüm (2)
 
“Yerinde dönüşüm, Türkiye’de alınmış en güzel karar” 
Binanın Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'nün denetimi altında yapı denetim planına uygun şekilde yapılacağını kaydeden Yılmaz, şöyle konuştu: 
“Allah nasip ederse bir yıl içinde tekrar binamızda oturuyor olacağız. Çok büyük bir depremle karşı karşıyaydık. Sadece Diyarbakır değil, 11 ili kapsayan bir depremdi. Ölenlerimiz, yaralılarımız, kurtarılıp ampute durumunda olan insanlar bizi derinden etkiledi. Yerinde dönüşüm, Türkiye’de alınmış en güzel karar. İnsanlar, yerinde, evinde her zaman mutlular. Hak sahipleri olarak bizde öyle olduğumuz için TOKİ’den ziyade evimizi yerinde yapıp orada yaşamayı tercih ettik. Allah nasip ederse biran önce binamızı kaldırıp depreme dayanıklı, deprem prosedürüne uygun bina yaparak oturmayı istiyoruz.” 
İnsanların hem TOKİ’ye hem de kredilendirme grubuna başvurduğunu belirten Yılmaz, “Kredilendirme grubu hak sahibi yüzde 51’i geçtikten sonra TOKİ alımında çıkmıyordu. Bizim de 51’in üzerinde bir kararımız vardı. Devletin açıkladığı rakam 750 bin lira hibe, 750 bin lira kredi, 10 yıl, 2 yılı ödemesiz. 40 bin lira da proje parası olarak bize tahsis edecekler. Çevre Şehircilik sürecinde kredilendirme imzaları olacak temelden sonra. Bu süreçte bizden de bir miktar para çıkacak. Biz de hak sahipleri olarak bir miktar para ile müteahhit firmamıza ödeme yapıyor olacağız. Binaların yeri yaşam alanlarına uygunsa yerinde dönüşüm çok önemli. Evet, devlet çok güzel TOKİ tahsis etti. Hayat şartları, yaşam şartlarında TOKİ mükemmel. Çalışanlar olarak düşündüğünüz zaman şu an Diyarbakır merkeze 26 kilometre uzaklıkta bir yapı, deprem ilçesi gibi bir ilçemiz olacak. Çalışan insanlar için yerinde dönüşümü tavsiye ediyoruz” diye konuştu. 
 
“Bence bu da devletin vatandaşlarına vermiş olduğu büyük bir katkı” 
“Devlet sağ olsun verdiği kredide faiz almayacak” diyen Yılmaz, “Verdiği krediyi 10 seneye bölüyor olacak. O da şu an ortalama 6 bin 500-7 bin gibi bir rakama denk geliyor. İnsanları rahatsız etmeyecek bir şekilde ödemeleri yapılıyor olacak. Bence bu da devletin vatandaşlarına vermiş olduğu büyük bir katkı. Teşekkür etmek istedim. Bu süreçte bize yardımcı olan devlet büyüklerimize, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürümüz Ufuk Nurullah Bey’e, Kentsel Dönüşüm Bölge Müdürümüz Fesih Barut’a, Kayapınar Belediye Başkanımıza ve İmar Müdürümüz Ayşe Hanım'a çok teşekkür ediyoruz. Bu süreçte Diyarbakır’da bir ilki sağlayabilmemize yardımcı olanlardır” ifadelerinde bulundu. 

Kaynak: İHA