DİYARBAKIR- Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi, spinal müsküler atrofi (SMA) hastalarına yönelik tedavi ve takip hizmetlerini sürdürüyor. Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, SMA tanısı konulan çocuk hastaların tedavi ve takibinin Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Nörolojisi Bölümü’nde devam ettiği belirtildi.

Hastanenin Çocuk Nöroloji Uzmanı Dr. Olgay Bildik, SMA’nın doğuştan gelen ve sinir-kas sistemini etkileyen bir hastalık olduğunu açıkladı. Dr. Bildik, "SMA hastalığında, SMN geni yeterli protein üretmediği için motor sinir hücreleri hasar görür ve zamanla istemli kaslar işlevini yitirir. SMA'nın çeşitli tipleri bulunur ve bunlar hastalığın ciddiyetine göre değişiklik gösterir. Belirtiler, doğum öncesinden yetişkinliğe kadar bir dönemde ortaya çıkabilir" dedi.

Açıklamada, SMA'nın tamamen tedavi edilemeyen bir hastalık olduğu ancak tedavi çalışmalarıyla hastalığın ilerlemesinin durdurulabildiği ifade edildi. Dr. Bildik, "Günümüzde geliştirilmiş bazı tedavi yöntemleriyle SMA'nın ilerleyişi yavaşlatılabilir. Tedavi, hastalığın şiddetini durdurmaya ve hastanın motor becerilerini korumaya yardımcı olabilir. Erken tedavi başlandığında sonuçlar daha olumlu olabiliyor" diye konuştu.

Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi, hem Diyarbakır'dan hem de diğer illerden başvuran SMA hastalarının tedavi ve takibini yürütüyor. Hastanede, 2017 yılından itibaren SGK tarafından geri ödeme kapsamına alınan Spinraza (Nusinersen) ilacı kullanılmakta. Spinraza, vücudun daha fazla SMN proteini üretmesini sağlayarak tedavi sürecine katkıda bulunuyor.