DİYARBAKIR - Gavgas’ı (Akdoruk) tehdit eden maden rezervi çalışmasına karşı bilgilendirme yapmak, gündem oluşturmak ve destek almak amacıyla Diyarbakır’daki sivil toplum kuruluşları ziyaret edildi. Ziyaret kapsamında Gavgas heyeti Diyarbakır Barosu, TMMOB (Türk Mühendisler ve Tabipler Odası), Ekoloji Derneği ve Tabipler Odası ile verimli görüşmeler gerçekleştirdi.

Diyarbakır Barosu: 4. Grup Madencilik tespit edildi

Görüşme Baro ziyareti ile başladı. Diyarbakır Baro Başkanı tarafından ağırlanan Gavgas heyeti, oldu bittiye getirilmek istenen maden rezervi girişimleri hakkında bilgi verdi. Ansızın kepçe ve teçhizatlarıyla sorumsuzca köye girişlerine köylülerimizin onurlu duruşu sayesinde geri gitmek zorunda kaldıkları bilgisi paylaşıldı.

Baro Başkanı Nahit Eren ise durumun ciddiyetinin farkında olduklarını, işin hukuki yönü üzerinde ciddiyetle gideceklerini söyledi. Kurumlarına bağlı Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu’nun işin özünü, mahiyetini, teknik ve hukuki yönünü açıklığa kavuşturmaya devam edeceği taahhüdünde bulundu.

DİSK’ten vergi adaleti çağrısı: İşçiler yoksullaşıyor DİSK’ten vergi adaleti çağrısı: İşçiler yoksullaşıyor

Diğer yandan Çevre ve Kent Komisyon yetkilisi Ahmet İnan da çarpıcı bilgiler paylaştı. İnan, ulaştıkları bilgilere göre Gavgas’ta tespit edilen maddenin 4. Grup madenciliğe girdiğini, bunun da altın, gümüş ve demire karşılık geldiğini söyledi. Dolayısıyla en kirli ve tahribatı yüksek çalışmayla karşı karşıya kalınabileceği uyarısında bulundu. Gavgas ve Narlıca olmak üzere iki köyün ihaleye açıldığı bilgisini paylaştı.

Diyarbakır Akdoruk Maden Baro

TMMOB: Köy zenginlikleri köylülerindir

Ardından TMMOB’ye geçildi. Kurum Başkanı Samet Ucaman  ve yöneticilerin de hazır bulunduğu ziyarette, Ucaman geniş bir destek değerlendirmesi yaptı. Gavgas heyetinin bilgi paylaşımının ardından Ucaman benzer örnek çalışmalardan hareketleri köyü bekleyen tehlikelere dikkat çekti. Madene karşı olmadıklarının bilinmesini isteyen TMMOB Başkanı, “bunun kaidesi, yolu, usulü var. Mesela köylüyü detaylı bilgilendiriyor musun? köylü raz mı? Varsa korkuları, kaygıları gideriliyor mu?” diye konuştu. Ulaştıkları zenginliklerin firmalar tarafından gasp edildiğine dikkat çeken Ucaman, köylerin tahrip edildiğini, bunun da köyden kente yeni göç dalgası oluşturduğunu söyledi. Gavgas’ın direnişine desteğe hazır olduklarını ifade etti.

Ekoloji: Doğamıza karşı savaş yürütülüyor

Ziyaretin 3. durağını Ekoloji Derneği oluşturdu. Dernek yöneticileri tarafından sıcak bir ortamda karşılanan Gavgas heyetine desteğe hazır oldukları vurgulandı. Sorunun öncellikle hukuki olarak takip edilmesi gerektiği ifade edilen görüşmede “ancak unutulmaması gerekir ki, karşımızda hukuku tanımayan bir sistem var. Yeri gelince hukuku rafa kaldırdıklarını ibretle izliyoruz. O nedenle Gavgas ve civar köylerin duyarlılığı ve tepkisi çok önemli” yorumları öne çıktı. Doğamıza, yaşamımıza karşı bir savaş yürütüldüğünü ve buna karşı dayanışma içerisinde olmanın önemi üzerinde duruldu.

Tabipleri Odası: Halk sağlığı tehlike altında

Son olarak Tabipler Odası yetkilileri ile bir görüşme gerçekleştirildi. Yöneticiler, doğal kaynakların, ekolojik yapının, bütün kaynakların zarar göreceğini, bunun da sağlık sorunlarını beraberinde getireceğini söylediler. Gavgaslıların onurlu mücadelelerine, köye gelme dahil her türlü desteğe hazır olduklarını açıkça ifade ettiler.

Çevre köyleri bekleyen tehlike

Ziyarette hemen hemen tüm kurumlarca dikkat çekilen İki husustan Biri Gavgas köyüne komşu köylerden Avdegês (Narlıca), Kuyê (İslamköy) ve Xıroç (Kaynak) köylerinin durumu idi, ikincisi ise Hevêdan köyleri oldu. Avdegês ve Xıroçp köylerinde maden rezervi arama ve sondaj çalışmalarının ihaleye çıkarıldığı ve ruhsatlandırıldığı bilgisi paylaşıldı. Hevêdan ise suyunu kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya. Bu bölgedeki 36 köyün suyu Gavgas’dan geliyor. Dolayısıyla bu köylerin susuz kalabileceği vurgulandı.

Kaynak: Pasurunsesi