DİYARBAKIR

Ziya Gökalp’in sosyolojik mirası Diyarbakır’da tartışıldı

Dicle Üniversitesi, Gökalp’in kültürel ve düşünsel mirasını değerlendiren anlamlı bir etkinliğe ev sahipliği yaptı.

Abone Ol

Dicle Üniversitesi ev sahipliğinde, İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü’nün katkılarıyla düzenlenen “Vefatının 100. Yılında Ziya Gökalp Anısına Dünden Bugüne Kültür ve Medeniyet Sempozyumu” Diyarbakır’da gerçekleştirildi. Etkinlik, Gökalp’in Türk düşünce dünyasındaki önemi ve mirasının ele alındığı çeşitli oturumlarla dolu bir programa sahne oldu.

Önemli isimler katıldı

Sempozyuma Diyarbakır Vali Yardımcısı Murat Yıldız, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamuran Eronat, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, Türk Ocakları Genel Başkanı Prof. Dr. Mehmet Öz, Türksoy Genel Sekreter Yardımcısı Sayit Yusuf, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Ziya Gökalp’in mirası anlatıldı

Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamuran Eronat, yaptığı konuşmada, Diyarbakırlı olan Ziya Gökalp’i anmaktan büyük mutluluk duyduklarını belirtti. Gökalp’in eserleri ve yaşamıyla Türk edebiyatında önemli bir yere sahip olduğunu ifade eden Eronat, “Türk tarihinde iz bırakan ilim, kültür ve sanat insanlarını anmaya devam edeceğiz” dedi.

Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan ise Gökalp’in Türk düşünce dünyasındaki yeri, medeniyet anlayışı ve kültürel mirasının önemine dikkat çekti.

Gökalp’in düşünceleri tartışıldı

Sempozyumda konuşmacı olarak yer alan Prof. Dr. Nevin Güngör Ergan, Doç. Dr. Fahri Atasoy ve Ayşegül Büşra Paksoy, Gökalp’in sosyolojik düşünce geleneğindeki yeri, kadın ve aileye dair görüşleri ile modern Türkiye’nin şekillenmesindeki etkilerini ele aldılar. Gökalp’in toplumsal anlayışının günümüze nasıl ışık tuttuğu üzerinde duruldu.

Sergi ve Diyarbakır gezisi düzenlendi

Etkinlik kapsamında, Ziya Gökalp ile ilgili hazırlanan özel bir sergi de katılımcılarla buluştu. Sergi, katılımcılar tarafından büyük ilgi gördü. Program, Diyarbakır’ın tarihi ve kültürel mekanlarını kapsayan bir şehir gezisi ile son buldu.