DİYARBAKIR

Diyarbakır'ın şifa dolu mirası: Tarihi Çermik Hamamı

Abone Ol

DİYARBAKIR- Diyarbakır'ın tarihi Çermik Hamamı, Yukarı Dicle ve Fırat Bölgesi'nin en önemli yerli kaynağı olan Amidli Mar-Yeşuva kaynağına göre, Arapların Çermik'i fethetmeden önce inşa edildiği bilinmektedir. Yani ortalama olarak (M.Ö.) 489 yılında kurulmuştur.

Tarihi Çermik Hamamı, şifalı özellikleriyle tanınan bir hamamdır. Dünya sıralamasında, İtalya kaplıcalarından sonra özellik ve nitelik bakımından ikinci sıraya yerleşen "Çermik Kaplıcası", çocuk felci, polinevrit, nevrit, romatizmal hastalıklar, kadın hastalıkları sendromları ve üst solunum yolları hastalıklarında oldukça faydalıdır. En önemli özelliği ise suyun bileşiminde bulunan bromür iyonu ve iyodürdür.

Çermik isminin, hamamdan geldiği tarihî bilgiler arasında "şifalı su" anlamına da geldiği bilinmektedir. Ayrıca, Çermik hamamlarının "Çermik hastalığına" iyi geldiğinin anlaşılmasının ardından ilçeye Çermik adının verildiği kaydedilmektedir.

Başka bir rivayete göre, Güneydoğu Anadolu'da hüküm süren Acem Kralı Melike Belkıs'ın kızının vücudunda çıkan yaraların tedavisi için Çermik hamamlarında tedavi görmesi ve bu sayede eski sağlığına kavuşması anlatılmaktadır.