DİYARBAKIR

Diyarbakır'ın ünlü Yedi Kardeşler Burcu ve efsanesi

Abone Ol

DİYARBAKIR- Diyarbakır'ın güneyinde bulunan Yedi Kardeş Burcu, Artuklu Hükümdarı Melik Salih tarafından 1208 yılında inşa ettirilmiştir. Mimar İbrahimoğlu Yahya tarafından Melik Salih'in çizdiği plana göre yapılan burcun kitabesinde bu detaylar belirtilmektedir. Burcun süslemeleri, ona büyüleyici bir görünüm kazandırmaktadır. Çift başlı kartal ve kanatlı aslan kabartmaları ile süslenen burç, adeta bir anıt havası taşımaktadır.

Burcun ön yüzünde bulunan besmele-i Şerife'nin yer aldığı kitabe, çift başlı kartal motifinin üstünde yer almakta ve aslan figürlerini simetrik olarak ikiye bölmektedir. Kartal figürü, şehri kötülüklerden koruyan bir tılsımlı motif olarak kabul edilir. Kalelerde kartallar, şehri koruyan bir ruh olarak görülür ve aynı zamanda şehre düşman girmesini engelleyici bir tılsım olarak düşünülür. Kanatlı aslan figürü ise olağanüstü gücü simgeler.

Yedi Kardeş Burcu'nun efsanesine göre, düşmanlar Diyarbakır'ı kuşattığında, burçtaki savunucular teslim olmamaya karar verirler. Bu durum, kralın tepkisini çeker ve uzlaşmak için burca elçiler gönderir. Yedi Kardeş, kralın buraya gelmesi halinde teslim olacaklarını söylerler. Kral, komutanlarıyla birlikte kaleye gelir ve bu sırada kale havaya uçar. Kral, komutanlar ve Yedi Kardeş ölürken, düşman dağılır. Bu olaydan sonra burca "Yedi Kardeş Burcu" adı verilir.

Yedi Kardeş Burcu, sadece bir savunma yapısı olmanın ötesinde, tarihi ve efsaneleriyle Diyarbakır'ın önemli sembollerinden biridir.