Diyarbakır'ın tescilli simgesi: Diyarbakır karpuzu!
Diyarbakır'ın lezzetli ve yaz aylarında kurtarıcı hafif lezzetlerinden biri olan Diyarbakır Karpuzu, aynı zamanda Diyarbakır'ın bilinen simgesidir.
DİYARBAKIR- Diyarbakır'ın simgesi haline gelen ve Diyarbakır ile özdeşleşmiş tescilli ürünlerinden bir tanesi olan Diyarbakır Karpuzu yaz aylarının vazgeçilmezlerindendir.
Diyarbakır Karpuzu, Citrullus lanatus türüne ait ve 111 numaralı tescilli bir coğrafi işarettir. Bu ürün, menşe adı olarak markalanmakta olup aşağıdaki özelliklere sahiptir.
Ürün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikler: Diyarbakır Karpuzu, yuvarlak-oval şekilli ve alacalı bir yapıya sahiptir. Eskiden Sürme, Pembe, Beyaz Kış, Kara Kış ve Ferik gibi tipler de yetiştirilse de günümüzde sadece Sürme çeşidi popülerdir. Sürme çeşidi, Diyarbakır Karpuzları içinde en iri olanıdır. Dış kabukları parlak ve yeşil zemin üzerinde uzunlamasına koyu yeşil çizgilere sahiptir. Meyve ağırlığı genellikle 20-30 kg arasında değişir ancak kuyu karpuzculuğu yöntemiyle yetiştirildiğinde 50-75 kg'a kadar çıkabilir. Meyve kabuğu sert ve kalındır, kalınlığı 2-3 cm civarındadır ve beyazımsı renktedir. Meyve eti kırmızı renkte ve tatlıdır, aynı zamanda liflidir ve bol miktarda su içerir. Suda çözülebilir kuru madde miktarı %10'dur.