Diyarbakır'da 2 bin 100 çöp kovası montajı tamamlandı Diyarbakır'da 2 bin 100 çöp kovası montajı tamamlandı

Konferansta, Türk Dil Kurumu Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İbrahim Şahin, Ziya Gökalp'in Türk düşünce hayatındaki önemini vurguladı. Şahin, Gökalp’in özellikle Türk sosyolojisine, milli eğitime ve edebiyatına katkılarının ölümünden sonra da devam ettiğini belirtti.

Ziya Gökalp'in 1876'da Diyarbakır’da doğduğunu hatırlatan Şahin, Gökalp’in yaşadığı dönemin olayları ve Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemindeki atmosferin, fikirlerini şekillendirdiğini ifade etti. Şahin, "Her fikir adamı, doğduğu ortamın ürünüdür. Gökalp ve nesli, Meşrutiyet dönemi, Balkan Savaşı ve Birinci Dünya Savaşı gibi olaylarla şekillendi" dedi.

Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamuran Eronat ise Gökalp’in Türk dili ve edebiyatına olan etkisine değinerek, "Gökalp, Cumhuriyet'imizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün medeniyet programında da önemli bir yere sahiptir" şeklinde konuştu. Eronat, Gökalp'in "Türkleşmek, İslamlaşmak, Muasırlaşmak" adlı eserinin önemini vurguladı.

Etkinlik kapsamında, Ziya Gökalp’in hayatı ve eserlerine dair belgelerin yer aldığı bir sergi de katılımcılarla buluştu.

Kaynak: AA